Fűszeres, paradicsomos szószban sült csirkemell: minél tovább pácolod, annál finomabb
A paradicsomos szószban sült fűszeres csirkemellhez különösen jól megy az olívabogyó.
Ha kedveled az ázsiai konyhát, ezt az ételt garantáltan imádni fogod, a csirkemell omlós és vajpuha lesz, a bunda ropogós, a máz ragacsos és csípős. A panírozáson kívül nem lesz vele sok dolgod, a szósz 5 percen belül kész, utána már a sütő végzi a munkát.
Bár ázsiai receptről van szó, nem igényel sok különleges hozzávalót, csak szójaszószt és rizsecetet, de előbbi már szinte minden üzletben kapható, utóbbi pedig akár el is hagyható, citromlével helyettesíthető.
A kész ragacsos, bundázott csirkecsíkokat mártogatóssal is kínálhatod, akár partifalatnak, de valamilyen köret vagy saláta mellé tálalva is tökéletes lesz.
Készítsük el a húst: a csirkemellfilét tisztítsuk meg, ha túl vastag, vágjuk hosszában ketté. Vágjuk 2-3 centi széles csíkokra a csirkemellfilét.
A tejet és a tojásokat keverjük össze egy tálban, enyhén sózzuk.
A mandulát tegyük aprítógépbe, daráljuk le, majd adjuk hozzá a pankomorzsát. Sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A lisztet, 3/4 tk. sót és fél tk. borsot keverjünk össze egy simítózáras zacskóban vagy egy nagy tálban. Dobjuk bele a csirkecsíkokat, alaposan rázzuk őket össze a lisztes keverékkel. Utána rázzuk le róluk a felesleges lisztet, forgassuk meg őket a tojásos keverékben, végül a mandulás morzsában, alaposan nyomkodjuk rá.
Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A csirkecsíkok tetejét spricceljük le egy kevés olajjal, majd toljuk a sütőbe 10 percre. Utána fordítsuk meg a csíkokat, a másik felüket is olajozzuk, toljuk vissza még 8-10 percre, míg a hús vajpuha nem lesz.
Közben készítsük el a szószt: az összes hozzávalót – a fokhagymát reszelve – tegyük egy kis lábasba, majd melegítsük össze. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, főzzük 5-6 percig, míg picit sűrűsödik.
A kész csirkecsíkokat forgassuk meg a szószban egy csipesz segítségével, majd tegyük őket vissza a tepsire. Toljuk a sütőbe még 5-10 percre, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu