Serpenyős csirke gombával és borral sülve - Ha így sütöd, nem szárad ki a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A krémes szószban készült csirkemell rizzsel vagy tészta mellé fogyasztva kiváló ebéd vagy vacsora lehet.
Szerintem az így készült csirke az egyik legfinomabb fogás. Az elkészítése nem bonyolult, hétköznap vacsorára simán összehozható, laktató, fantasztikus ízű étel, amit ha egyszer elkészít az ember, azonnal felkerül kedvenc fogásai listájára, biztos, hogy sokszor fogja újra megcsinálni.
A hús így marad szaftos
Csirkemell sütésénél sokan megjegyzik, hogy a hús száraz, hiányolják a szaftosságát. Ennél a receptnél a csirkemellszeleteket lisztes bundában kell megsütni, ha túlsül a hús, akkor persze, hogy kiszárad, ezért lehetőleg vastagabb szeletekkel dolgozzunk és épp csak addig süssük, amíg szép aranybarna színt kap.
A serpenyőben gombás ragu is készül, ebbe kerül vissza a hús, így átjárja a krémes mártás, ellenállhatatlanul szaftos lesz. Tészta vagy rizs mellé fogyasztva rendkívül laktató és ízletes fogás.
Eredetileg Marsala olasz édes borral szokták felönteni, de bármilyen száraz bor vagy sherry is megfelel a helyettesítésére.
Csirke gombával és borral sülve
Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre liszt
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 80 dekagramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál vaj
- 300 gramm gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 milliliter fehérbor
- 200 milliliter alaplé (csirkés)
- 250 milliliter tejszín
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a sót, borsot, fokhagymaport, majd alaposan elkeverjük.
A csirkemellfilét egyben is hagyhatjuk, vagy szeletekre vágva, kiklopfolva megforgatjuk a lisztben.
Nagyobb serpenyőben vagy edényben a vajat és az olajat felforrósítjuk, majd a csirkehúst mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Tegyük félre a csirkemellet.
Ha szükségesnek érezzük, a serpenyőbe tehetünk még vajat. Dobjuk rá a megtisztított, szeletekre vágott gombát, pirítsuk, adjunk hozzá zúzott fokhagymát, majd pár perc eltelte után öntsük fel alaplével (ha nincs kéznél, használjunk ugyanannyi vizet és házi ételízesítő kockából 1 darabot).
10 perc után a bort is a serpenyőbe öntjük, majd 10-15 perc után a tejszín következik. Ekkor a húst visszatesszük a serpenyőbe, és addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg rottyan egyet. Tálalásnál finomra aprított petrezselyemmel szórhatjuk meg, mellé rizst vagy tésztát érdemes fogyasztani.
Fotó: Getty Images