Szaftos csirkecomb, ahogy a franciák készítik: paradicsomos ragu koronázza meg

franciacsirke2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon laktató a francia módra készült csirkecomb, ráadásul ízeiben is összetett, érdemes elkészíteni.

A Chicken Chasseur, vagyis a csirke vadász módra a francia konyha egyik specialitása, klasszikus fogás, amelyben nem is a hús, inkább a ragu a főszereplő. A gombás-paradicsomos szósz a fehérbortól és a konyaktól lesz különleges, de a vaj és a zöldfűszerek is sokat dobnak rajta. 

A francia fogás hasonló az olaszok csirkés ételéhez, a cacciatore-hoz, de annál egy fokkal gyorsabban készül. Az alább olvasható verzió a klasszikus recept egyszerűsített változata: a hús nem a szószban, hanem a sütőben sül, amíg puhul a csirke, addig megfő a mártás, aztán már csak össze kell melegíteni a kettőt.

Az időigényesebb, de klasszikus recept

Ha több időd van, készítsd el a hagyományos receptet: pirítsd körbe a combokat egy kevés olajon, majd tedd őket félre. Főzd meg a szószt, ahogyan az alábbi receptben is olvasható, de több alaplevet, akár paradicsomlevet használj hozzá. Ha elkészült a ragu, tedd a combokat a szószba, majd alacsony lángon főzd puhára a húst, 45-60 perc alatt.

Csirkecomb francia módra

franciacsirke

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 8 darab csirkecomb (alsó vagy felső)
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj

Ragu:

  • 350 gramm gomba
  • 2 fej salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 60 milliliter konyak vagy brandy
  • 180 milliliter száraz fehérbor
  • 375 milliliter alaplé
  • 1 evőkanál tárkony (friss)
  • 1 evőkanál petrezselyem (friss)
  • 0.5 evőkanál liszt (opcionális)
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A csirkecombokról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, majd forgassuk őket meg a lisztben. A felesleges lisztet rázzuk le róluk.

Az olajat és a vajat forrósítsuk fel egy szélesebb serpenyőben. Mikor a vaj elolvadt, tegyük a combokat a serpenyőbe, annyit, amennyi kényelmesen elfér. Oldalanként 2 percig süssük őket, míg színt nem kapnak, majd tegyük őket egy tepsire. Toljuk a sütőbe a combokat 30-35 percre, míg belül is át nem sülnek teljesen.

Amíg sül a hús, készítsük el a szószt: a serpenyőben visszamaradt zsiradékra dobjuk rá az összeaprított hagymát, majd pár perc dinsztelés után a szeletekre vágott gombát is adjuk hozzá. Mikor a gomba összeesett, mehet rá a zúzott fokhagyma is. Fél perc után adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, keverjük el benne, majd öntsük fel a kétféle alkohollal. Addig főzzük, míg az alkohol nagy része el nem párolog.

Öntsük fel az alaplével, majd fedő nélkül, gyöngyözve főzzük a szószt 15 percig. Ha túl hígnak ítéljük a mártást, egy kevés liszttel sűríthetjük: fél evőkanálnyit keverjünk ki egy kevés vízzel, majd a forró szószból is adjunk hozzá, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés, végül keverjük a mártásba. Sózzuk, borsozzuk a szószt.

Szórjuk bele a tárkonyt és a petrezselymet, majd tegyük a szószba a combokat, melegítsük vele össze 5 perc alatt. Vegyük le a tűzről, keverjünk bele 1 evőkanál vajat.

Frissen, melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük