![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Az olaszok így készítik a csirkepörköltet: leomlik a hús a csontról
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagybátyám mutatott rá arra, hogy nem csak rántott csirke és csirkepörkölt létezik a világon - ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a nagyszerű alapanyagot, de kétség kívül az egyik legjobb módja a cacciatore.
A recept eredetileg Jamie Olivertől származik, de nagybátyám több dolgot is megváltoztatott, például a fűszerezést - a kakukkfű és a rozmaring párosától lesz mind az illata, mind az íze tökéletes ennek az ételnek.
Egy elég időigényes receptről van szó, de ez ne riasszon el senkit - a gáztűzhelyen nem tölt sok időt az étel, ugyanis a munka nagy részét a sütő végzi. Azonban fontos, hogy a cacciatore-t főzni és sütni is kell - a gáztűzhelyen előkészítjük, megdinszteljük, megpároljuk az alapanyagokat, a sütőben pedig a felére redukáljuk a szószt, hogy az ízek összeérjenek.
Lényeges eleme ennek az ételnek a fűszerezés, azon belül pedig az, hogy friss fűszereket használjunk. A közelében sem lesz a végeredmény az eredetinek, ha szárított kakukkfüvet és rozmaringot teszünk bele. A krumplit sem szabad kihagyni a cacciatore-ból, de használhatunk helyette édesburgonyát vagy cukkinit is. Legalább ilyen fontos a póréhagyma is, ami édeskés ízt kölcsönöz az egész ételnek.
Ehhez az ételhez mindenképpen szükség van egy tűzálló tálra, ebben fog ugyanis készre sülni a cacciatore. A legjobb a római tál, de ha van olyan vasedényünk, amit sütőben is lehet használni, az is tökéletes, hiszen akkor a gáztűzhelyen is főzhetünk abban, és nem kell a sütés előtt átönteni az ételt az agyagedénybe.
Cacciatore
![cacciatorerecept](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290985/29098525_483903701772e84fed930c1237e37ea4_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 darab póréhagyma
- 3 szelet szalonna
- 150 gramm barna csiperkegomba
- 600 gramm krumpli
- 2 kilogramm csirkehús (comb, mell)
- 2.5 deciliter vörösbor (száraz)
- 8 darab fekete olívabogyó
- 2 doboz passzírozott paradicsom (800 g)
- 1 marék kakukkfű (friss)
- 1 teáskanál rozmaring (friss)
- 3 darab babérlevél (friss)
- ízlés szerint só, bors
- 500 gramm tagliatelle
Elkészítés:
Vegyünk elő egy lábast vagy egy edényt, ha van olyanunk, amit a sütőbe is be lehet tenni, akkor könnyű dolgunk van, ha nem, akkor a főzés végén át kell öntenünk a cacciatore-t egy római edénybe.
Tegyünk egy kis olívaolajat a lábasba, mehet rá a szalonna, amíg ki nem sül a zsírja. Mehet a szalonnához az apróra vágott rozmaring, kakukkfű és a babérlevelek is. Keverjük össze 1 perc alatt.
Dobjuk rá a vöröshagymát és a póréhagymát, dinszteljük meg őket kb. 10 perc alatt. Ha elkészültek, mehet bele a gombaszár és a fokhagyma is.
Adjuk hozzá a csirkerészeket, a gombafejeket, keverjük jól össze az egészet, pároljuk a húst fehéredésig, de nem kell átsülnie, a sütőben még több mint egy órát sülni fog. Közben mehet hozzá a krumpli és a vörösbor is, párologtassuk el a bor nagy részét 10-15 perc alatt.
Mehet bele a passzírozott paradicsom és az olívabogyó, a paradicsomos dobozokat vagy üvegeket töltsük meg félig vízzel, és azt is önstük hozzá a készülő ételhez. Alacsony lángon forraljuk fel az egészet, de nem kell a hozzávalóknak teljesen átfőniük.
Ha nem sütőben süthető fazékban készítettük az ételt, akkor öntsük át egy római tálba, majd mehet az egész a 190 fokra előmelegített sütőbe 80-90 percre. A levének legalább a felére kell redukálódnia.
Amíg fő az étel, főzzük ki a tésztát. Az elkészült cacciatore-t a sütés végén még lehet sózni, borsozni, ha szükséges. Melegen, a tésztával együtt tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/ Só&Bors
Olvasd el ezt is!