Az olaszok így készítik a csirkepörköltet: leomlik a hús a csontról

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagybátyám mutatott rá arra, hogy nem csak rántott csirke és csirkepörkölt létezik a világon - ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a nagyszerű alapanyagot, de kétség kívül az egyik legjobb módja a cacciatore. 

A recept eredetileg Jamie Olivertől származik, de nagybátyám több dolgot is megváltoztatott, például a fűszerezést - a kakukkfű és a rozmaring párosától lesz mind az illata, mind az íze tökéletes ennek az ételnek. 

Egy elég időigényes receptről van szó, de ez ne riasszon el senkit - a gáztűzhelyen nem tölt sok időt az étel, ugyanis a munka nagy részét a sütő végzi. Azonban fontos, hogy a cacciatore-t főzni és sütni is kell - a gáztűzhelyen előkészítjük, megdinszteljük, megpároljuk az alapanyagokat, a sütőben pedig a felére redukáljuk a szószt, hogy az ízek összeérjenek.

Lényeges eleme ennek az ételnek a fűszerezés, azon belül pedig az, hogy friss fűszereket használjunk. A közelében sem lesz a végeredmény az eredetinek, ha szárított kakukkfüvet és rozmaringot teszünk bele. A krumplit sem szabad kihagyni a cacciatore-ból, de használhatunk helyette édesburgonyát vagy cukkinit is. Legalább ilyen fontos a póréhagyma is, ami édeskés ízt kölcsönöz az egész ételnek.

Ehhez az ételhez mindenképpen szükség van egy tűzálló tálra, ebben fog ugyanis készre sülni a cacciatore. A legjobb a római tál, de ha van olyan vasedényünk, amit sütőben is lehet használni, az is tökéletes, hiszen akkor a gáztűzhelyen is főzhetünk abban, és nem kell a sütés előtt átönteni az ételt az agyagedénybe.

Cacciatore

cacciatorerecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 darab póréhagyma
  • 3 szelet szalonna
  • 150 gramm barna csiperkegomba
  • 600 gramm krumpli
  • 2 kilogramm csirkehús (comb, mell)
  • 2.5 deciliter vörösbor (száraz)
  • 8 darab fekete olívabogyó
  • 2 doboz passzírozott paradicsom (800 g)
  • 1 marék kakukkfű (friss)
  • 1 teáskanál rozmaring (friss)
  • 3 darab babérlevél (friss)
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 gramm tagliatelle
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket és a húst. A szalonnát vágjuk kockákra, a csirkehúst a csontokkal együtt próbáljuk meg kisebb darabokra vágni, a bőre maradhat, sózzuk, borsozzuk be. A fokhagymagerezdeket vágjuk apróra, a vöröshagymákat nyolcadokba, a póréhagymát karikákra. A csiperkegomba szárát vágjuk fel apróra, a fejét elég félbe vagy negyedbe vágni. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk kockákra. A kakukkfüvet és a rozmaringot aprítsuk össze.

Vegyünk elő egy lábast vagy egy edényt, ha van olyanunk, amit a sütőbe is be lehet tenni, akkor könnyű dolgunk van, ha nem, akkor a főzés végén át kell öntenünk a cacciatore-t egy római edénybe.

Tegyünk egy kis olívaolajat a lábasba, mehet rá a szalonna, amíg ki nem sül a zsírja. Mehet a szalonnához az apróra vágott rozmaring, kakukkfű és a babérlevelek is. Keverjük össze 1 perc alatt.

Dobjuk rá a vöröshagymát és a póréhagymát, dinszteljük meg őket kb. 10 perc alatt. Ha elkészültek, mehet bele a gombaszár és a fokhagyma is.

Adjuk hozzá a csirkerészeket, a gombafejeket, keverjük jól össze az egészet, pároljuk a húst fehéredésig, de nem kell átsülnie, a sütőben még több mint egy órát sülni fog. Közben mehet hozzá a krumpli és a vörösbor is, párologtassuk el a bor nagy részét 10-15 perc alatt.

Mehet bele a passzírozott paradicsom és az olívabogyó, a paradicsomos dobozokat vagy üvegeket töltsük meg félig vízzel, és azt is önstük hozzá a készülő ételhez. Alacsony lángon forraljuk fel az egészet, de nem kell a hozzávalóknak teljesen átfőniük.

Ha nem sütőben süthető fazékban készítettük az ételt, akkor öntsük át egy római tálba, majd mehet az egész a 190 fokra előmelegített sütőbe 80-90 percre. A levének legalább a felére kell redukálódnia.

Amíg fő az étel, főzzük ki a tésztát. Az elkészült cacciatore-t a sütés végén még lehet sózni, borsozni, ha szükséges. Melegen, a tésztával együtt tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/ Só&Bors 

Ezt is szeretjük