Fura, de működik: csirkepaprikás krumplival főzve
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Ez a csirkepaprikás hosszú lével, sok krumplival és vöröshagymával készül. Bár - jó magyarhoz híven - a pörköltet is imádom, azt szeretem ebben az ételben, hogy a hosszú lének köszönhetően egy lazább, könnyedebb fogás.
Krumpli és csirke - ez a kombináció a kedvencem, mindenben jól működik ez a páros. Szerintem a burgonya szuperül illik a paprikás ételekhez, úgyhogy előszeretettel használom pörköltekben és levesekben is.
Ennek az ételnek az a nagy előnye, hogy könnyed, nem túlzóan paprikás, úgyhogy nem üli meg a gyomrot. Én annyira szeretem a levét, hogy képes vagyok hús és krumpli nélkül, csak tésztával enni, szóval nem szoktam fukarkodni a vízmennyiséggel. Általában annyi vizet öntök a csirkerészekre, amennyi bőven ellepi azokat, még egy kicsivel többet is.
A vöröshagyma mellől nem maradhat el a paprika és a paradicsom - kis mennyiségben is érződik az ízük, frissé és könnyeddé varázsolják a levet. A krumpli eredetileg csak kiegészítőként került a paprikásba, de miután az egész család azokra vadászott, már jóval többet teszek bele.
Én addig szeretem főzni a húst, amíg szinte leolvad a csontról, de a csirkében pont az a jó, hogy gyorsan készül, úgyhogy kevesebb idő is elég neki. Kihagyhatatlan lépés, hogy a paprikásba csípős is kerüljön, ezért egy rész csípős pirospaprikát teszek az édes mellé, de chilipehellyel vagy darált erős paprikával utólag is tudunk ízesíteni.
Csirkepaprikás krumplival
Hozzávalók 4 adaghoz
- 8 darab csirkerészek (comb, mell, szárny)
- 2 darab vöröshagyma
- 4 darab krumpli
- 1 evőkanál pirospaprika (édes)
- 1 kávéskanál pirospaprika (csípős)
- 1 darab tv-paprika
- 1 darab paradicsom
- 1.5 liter víz
- ízlés szerint só, bors
- 500 gramm fusilli
Elkészítés:
Ha már üveges a hagyma és megfonnyadtak a zöldségek, vegyük le a lángot a lehető legkisebbre, majd keverjük hozzá a pirospaprikákat. Öntsünk hozzá fél deciliter vizet, folyamatosan kevergetve olvasszuk meg a paprikát.
A csirkerészeket tisztítsuk meg, ha megolvadt a paprika, mehetnek bele a lábasba. Keverjük jól össze a húst a paprikás-hagymás alappal, sózzuk, borsozzuk.
Öntsük fel a csirkerészeket annyi vízzel, amennyi bőven ellepi őket, az a jó, ha sok leve lesz. Fedjük le a paprikást, alacsony lángon főzzük.
Kb. 30-40 perc után, amikor a csirke már majdnem készen van, adjuk hozzá a negyedekbe szelt krumplikat. Sózzuk, borsozzuk a levet, ha még szükséges.
Tegyünk fel vizet a tésztának, mire kifő a tészta, elkészül az étel is.
Ha a krumpli megpuhult és a husi is készen van, lekapcsolhatjuk a gázt, készen vagyunk. Fusillivel, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors