Fűszeres húsleves sült csirkeszárnnyal megkoronázva: tartalmas főétel is egyben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csirkeszárnyat nem csak sütve érdemes elkészíteni, izgalmas és nagyon finom levesek alapanyaga lehet.
Te mit készítenél csirkeszárnyból? Őszintén szólva a csirke ezen része sok családban mellőzött alapanyag, főként rántva vagy sütőben pirosra sütve készítik. Pedig a szárny nagyon izgalmas is lehet, ezerféle pácban megsütheted, de pörkölt, sőt, még húsleves is készülhet belőle.
Ha már leves, akkor tanyasi borsólevesbe csempészve is fenomenális, tárkonyosba is lehet tenni, azonban ennyivel nem ér véget a leves és a szárny kapcsolata. Amerikában a csípős Buffalo csirkeszárny helyi kuriózum, mindenki szereti. A Buffalo ízvilágánál maradva a leves is csípős lesz, de nem túl erős, csak kellemesen pikáns - ha szeretnéd, csípős paprikakrémmel vagy chilivel még feldobhatod. A leves pürésítve kerül a tányérra, a hús egyik fele a lében marad, míg a másik fele pirosra sütve varázsol el.
Csirkeszárnyleves
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm csirkeszárny
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 40 dekagramm sárgarépa
- 30 dekagramm zellergumó
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- 1 teáskanál pirospaprika vagy füstölt paprika
- chilipehely ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkeszárnyat öntsük fel annyi sós vízzel, amennyi ellepi, majd főzzük 30 percig. A főzőlevet szűrjük le, tegyük félre.
A főtt szárny egyik felét tegyük félre, a másikról szedjük le a húst.
A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon pirítsuk meg, majd dobjuk rá a karikára vágott sárgarépát, a kockára vágott zellert, sózzuk és borsozzuk. 4-5 perc eltelte után a leszedett húst is keverjük a zöldségekhez, öntsük fel a leszűrt főzőlével.
A levesbe keverjük bele a pirospaprikát és a paprikakrémet, majd amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük, utána főzzük forrásig.
A megmaradt csirkeszárnyat 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük pirosra.
Tálalásnál ízlés szerint szórjuk meg chilipehellyel a levest, kínáljuk mellé a sült szárnyat.
Fotó: Getty Images