Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal: zsenge borsóból kötelező elkészíteni

blcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gazdagon megpakolt leves nem egy napra készül, másnapra is bőven marad, sőt, a hús miatt két fogás is kihozható belőle.

A borsóleves sok családban nagy kedvenc, bár újabban hódítanak a krémlevesek is, a szíve mélyén mindenki emlékszik a hagyományos, nagyiféle változatokra.

Nálunk a mama tanyasi borsólevest készített, amelybe csirkehús is került bőven. A legjobb, ha egész, kisebb csibét darabolsz a levesbe, a húst akár - miután belefőtt a lébe - a sütőben is pirosra sütheted, így második fogásod is lesz. A tartalmas levest tésztával is lehet dúsítani, ez lehet galuska, csipetke vagy reszelt tészta. Utóbbi alapanyagai ugyanazok, mint a csipetkének, csak tépkedés helyett le kell reszelni a tésztát, úgy megy a levesbe.

Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal

blct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dekagramm zöldborsó
  • 1 darab konyhakész tanyasi csirke
  • 3 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 2 darab krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítsuk meg, a répákat vágjuk fel tetszőleges méretű karikákra, a krumplit kockákra, a hagymát hagyjuk egészben a paradicsommal együtt, a paprikát vágjuk félbe.

A tanyasi csirkét daraboljuk fel, a szárnyát csapjuk félbe, a mellét kockázzuk fel, majd dobjuk fazékba és kevés olajon kezdjük el pirítani addig, míg a hús színt kap. Utána keverjük hozzá a zöldségeket - a borsó kivételével -, szórjuk rá a lisztet és pirítsuk 3-4 percig, közben kevergessük. Forgassuk hozzá a borsót is, mehet rá a pirospaprika és annyi víz, amennyi ellepi.

A levest ízesítsük sóval és borssal, ha van kéznél házi készítésű ételízesítő, 1 kocka mehet belőle a levesbe, hogy még jobb íze legyen.

A levest főzzük közepes láng felett, amikor felforr, vegyük lejjebb a lángot és gyöngyözve főzzük tovább addig, amíg minden alapanyag megpuhul. Ha főzés során elfőne a víz, akkor azt mindig pótoljuk.

Miután minden alapanyag megpuhult, csipetkét is lehet szaggatni a levesbe.         

Utoljára a finomra vágott petrezselymet keverjük a levesbe, tálalásnál kínáljunk mellé tejfölt.

Fotó: Botos István 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük