Isteni, omlós csokidarabos keksz: nem csak a Télapó kedvence lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Biztosan te is láttad már a karácsonyi filmekben, hogy csokis keksszel és egy pohár tejjel várják a Mikulást. Ha szeretnéd reprodukálni a Télapó kedvencét, készítsd el az alábbi receptet.
Természetesen nem csak Mikulásra érdemes elkészíteni ezt a csokis kekszet, annyira finom, hogy érdemes gyakran és nagy adagban sütni, ráadásul sütisdobozba rakva vagy szalaggal átkötve még gasztroajándék is lehet belőle.
A titka a rengeteg vajban, a kétféle cukorban és a sok-sok csokiban rejlik. Lehet, hogy első olvasásra sokallod majd, de nem érdemes kispórolni a csokit, ekkora adag kekszhez szükség van ennyire. Nem kötelező csokichipset használni, apróra tört csokoládét is keverhetsz bele, viszont az jobban beleolvad a tésztába, nem lesz olyan mutatós, nem marad szép cseppekben. Az, hogy milyen csokoládét választasz, csak rajtad áll, lehet ét, tej vagy fehér, de akár vegyesen is.
Csokidarabos keksz
Hozzávalók 35 darabhoz
- 225 gramm puha vaj (sózott)
- 150 gramm cukor
- 200 gramm barna cukor
- 1 ek vaníliakivonat
- 2 db tojás
- 420 gramm liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 340 gramm csokichips
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, szódabikarbónát, sütőport és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a kétféle cukorral. Keverjük bele a tojást és a vaníliakivonatot is. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat is, keverjük alaposan össze a masszát, míg egynemű nem lesz.
Keverjük bele a csokichipset is a tésztába (vagy az apróra darabolt csokit). Készítsünk a masszából diónyi golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsire, hagyjunk köztük helyet, mert ki fognak lapulni. Valószínűleg több körben kell majd sütni.
Toljuk a kekszeket a sütőbe, 8-10 percig süssük, míg enyhén barna színt nem kapnak.
A tepsin hagyjuk őket hűlni pár percig, ahogy hűlnek, úgy szilárdulnak meg.
Fotó: Getty Images