![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A porcukor díszítésre, a kristály sütéshez való? Mutatjuk a legnépszerűbb cukorfajtákat
![ccover](https://kep.index.hu/1/0/4064/40648/406481/40648171_3101865_6f39f836f7a2398f7cfa58b2272561eb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A desszertek lelke a cukor, édesen lesz igazán finom a piskóta, muffin, pohárkrém vagy a tortalapok közt elterülő töltelék.
A cukorválaszték színes, vannak egészen különlegesek, mindegyiknek megvan a maga funkciója. Gondolj csak bele, ha fánkot kell cukorba hempergetni, akkor a porcukor a legjobb választás, amely szépen bevonja az olajban sült tésztát.
Mert édesen szép az élet. Elődeink kezdetben mézzel édesítették az ételeket, majd a 4–7. században megismerte a világ a szilárd cukrot. A cukrot a nádméz kiszárított kristályaiból hozták létre. Kezdetben India volt a cukorgyártás hazája, innen terjedt lassan nyugatra: a 14–15. századra Spanyolország lett a legnagyobb cukorhatalom, ekkor már az egész világon ismerték a fehér édesítőt, amit nemcsak sütés, főzés során használtak, hanem orvosságként tekintettek rá. Magyarországon a 15. századtól kezdték el használni a cukrot, Zsigmond király és Mátyás király udvarában is megtalálható volt.
![cct11](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40646/406462/40646223_bc2fa99130fc331ebb6e292a2365c7ac_wm.jpg)
A régi időkben szinte csak a gazdagok élvezhették a cukor édes zamatát, ma mindenki számára elérhető, igaz, vannak ár- és minőségbeli különbségek. A cukor felvirágzása óta a paletta nagyon színes lett, sokféléből lehet válogatni.
Kristálycukor
A cukrok színes univerzumában a legismertebb fajta, a legtöbb konyhában jelen van. Kristálycukor szinte mindenbe kerülhet, szokás kávét, teát és limonádét ízesíteni vele, de sütemények tésztájába és krémekbe is keverhető. Főzés, sütés nélküli édességeknél, mázaknál nem túl szerencsés a használata, ugyanis érződhetnek a szemcsék a végeredményen.
![cct14](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40647/406479/40647971_863b303206f537cef2619ded8da4658c_wm.jpg)
Porcukor
A finom szemcséjű cukor szintén nagyon népszerű, sütemények tetejére szokás dekoráció gyanánt szórni, vagy különböző finomságokat, például fánkot vagy apró süteményeket hempergetnek bele. A porcukor fahéjjal ízesítve mennyei, ha sütit forgatsz bele, akkor mindenképp adj a melegítő fűszerből a fehér édesítőhöz.
A porcukor nem csak díszítésként jó választás, remekül oldódik folyadékban, ezért italok vagy krémek ízesítésénél is használhatod. Ha a porcukrot vízzel, citromlével, esetleg valamilyen likőrrel homogén állagúra kevered, sütemények tetejére kenheted. A cukros mázat ételfestékkel vagy különböző aromákkal dobd fel, látványban és ízben is a köbre emeli a sütit.
Linzertészták készítésénél porcukrot érdemes a tésztába keverni, de ugyanez a helyzet a habcsók vagy habkarika készítésénél is, könnyebben elvegyül benne, igaz, az ünnepi finomságok kristállyal is készülhetnek.
Vaníliás cukor
Sok desszertben kötelező az illatos édesítő, amit házilag is el lehet készíteni. A saját kezűleg gyártott, ízesített cukor a sütni szeretők számára tökéletes gasztroajándék.
![cct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40646/406463/40646325_4ea3ad0aefbecb9ace9fe83b755fe33c_wm.jpg)
Kockacukor
A kristálycukorból készült kocka lehet fehér vagy barna színű, a leggyakrabban forró kávé vagy tea ízesítéséhez használják, de házi karamellszósz készítésére is alkalmas, erről itt írtunk korábban.
Kandiscukor
Nagyon különleges fajta, a cukor nagy kristályokból áll, nehezen olvad, fehér és barna színben lehet kapni. Ezt a fajta cukrot meleg italok ízesítéséhez szokták javasolni, általában pálcikán, keverőkanálként árulják.
![cct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40646/406463/40646337_0381f5a39eeb56a31e3cd22da729d328_wm.jpg)
Jégcukor
A mesevilágot idéző nevű cukor préselt kristálycukorból készül. A neve utal rá, hogy nehezen olvad, ez bizony egy makacs jéghegy, éppen ezért sütemények dekorálására tökéletes, mivel nehezen olvad, megtartja a formáját.
Aranyporcukor
A porcukornál is finomabb szemcséjű, kiváló minőségű, használd bátran piskóták és kevert sütik készítésénél, hogy még légiesebb legyen a végeredmény.
![cct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40646/406463/40646339_27b5870787b3141e871aa08def789ea7_wm.jpg)
Barna cukor
A barna cukor a jellegzetes színét a melasztól kapja, az, hogy világosabb vagy sötétebb, a hozzáadott mennyiségtől függ. Ha barna cukrot vásárolsz, akkor finomítatlant válassz, az sokkal összetettebb, intenzívebb ízű.
Nádcukor
A lágy, kissé ragacsos cukorfajta erősen karamellás zamatú, bátran csempészd piskótaalapú süteményekbe, de kávé, kakaó és forrócsoki is ízesíthető vele. A sütitésztának nem csak az ízén dob egyet, a textúrája sokkal tömörebb, picit ragacsosabb lesz. Karamellás zamata miatt karamellszósz, tejkaramella vagy bármilyen más karamellás desszert készítésénél is érdemes ezt választani.
![cct8](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40647/406476/40647641_bdc4bcf69ec567f956722301895beafc_wm.jpg)
Muscovado
Amerika déli részén, Ázsiában és Afrikában is nagyon népszerű cukorfajta, sütés és főzés során is használható. A muscovado zamata enyhén karamellás, picit ragacsos textúrát kölcsönöz a finomságoknak, brownie-ban például tökéletes. Az íze miatt főleg csokis süteményekben szokás használni, az ázsiai konyha különböző pácokba keverve alkalmazza.
A muscovado tárolására nagyon kell figyelni, mert könnyen megkeményedik, ezért azt szokták javasolni, hogy a tárolódobozba érdemes egy szelet kenyeret tenni, az elvonja a nedvességet, így vissza tud puhulni a cukor.
Melaszos cukor
A melasz egy sötétbarna folyadék, a cukorgyártás mellékterméke. A cukrok közül ez a legsötétebb színű, zamatában intenzív. Nem összekeverendő a barna cukorral, annál inkább színezőanyag a melasz, míg ennél a változatnál a cukorkristályok összetapadnak, szinte vajszerű az állaga, ragacsosabb a feldolgozásának köszönhetően.
Használható sütemények készítésénél és főzésnél, kicsit ragacsossá teszi a finomságokat. A leginkább marinádok, csatnik és pudingok ízesítésénél használják.
![cct9](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40646/406463/40646343_6b7543529fce1539ead9fefa7d158ebe_wm.jpg)
Befőzőcukrok
A befőzés szezonjában a boltok polcai megtelnek befőzőcukrokkal, amelyeket lekvárok, szörpök és más finomságok készítésénél ajánlott használni. Ezek kristálycukor és pektin keverékéből állnak. A pektin felelős a lekvár sűrű textúrájáért, ez egy természetes anyag, amely a gyümölcsökben is megtalálható. Nem mindegyik gyümölcs bővelkedik pektinben, az eper, a barack vagy az áfonya nem sokat tartalmaz, ellenben az alma és a citrom (héjastól) rengeteget.
Demerara cukor
A világosbarna, már-már aranyszínben ragyogó cukrot használhatod dekorálásra, de süteményekben is jó választás, és még különlegesebb italokba keverve is ki lehet próbálni, legyen az koktél, kávé vagy tea. A különleges cukorra azt szokták mondani, hogy az ősi barna cukor. A nevét szülőföldjéről kapta, a dél-amerikai Guyanáról, az ország eredeti neve Demerara.
![cct16](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4064/40648/406480/40648017_8a9b9918ec12cb3f69b559e65e60b125_wm.jpg)
Amire mindenképp érdemes figyelni:
- Bármilyen cukorról legyen is szó, mindig légmentesen zárt dobozban tartsd, vagy csomagzáró csipesszel rögzítve.
- Arra is figyelj, hogy a cukrot ne tárold hideg vagy nagyon meleg környezetben, a szobahőmérséklet bőven elég.
- A csatos üvegbe vagy lezárt dobozba töltött cukrokat mindig címkézd fel, írd a tárolóra, milyen cukrot rejt, mikor tetted bele.
- Recepttől függően előfordul, hogy kétféle cukor is kerülhet egy süteménybe, ennek mindig megvan az oka, az egyik fajta, mondjuk a kristály, az édes zamatot biztosítja, a másik célja, hogy az édes íz mellett valami pluszt adjon az édességhez. Például ha a recept barnát ír a kristály mellett, akkor egy kis karamellás aromája lesz a süteménynek, muscovado esetében pedig ragacsos textúrát kap a finomság.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images