Csábítóan csokis brownie-keksz: kívül roppanós, belül lágy
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amerika kedvenc kevert süteménye keksz formájában is készülhet, biztosan elcsábít.
Legyen szőke vagy sötét árnyalatú a brownie, akkor finom, ha a belseje szaftos, lágy, kívül ropogós. Ez a tulajdonsága a kekszváltozatban is megtalálható, de vigyázz, ne süsd túl a csokis édességet, mert akkor könnyen kiszárad.
A ropogtatnivaló csupa csoki, épp ezért étcsokoládéból (60% feletti) ajánlott elkészíteni, de ha te inkább tejcsokipárti vagy, akkor használd azt. Az ízek kiemelése végett kakaó is kerül a lágy masszába, amelyből cukrozatlant válassz. A bekevert massza textúrája lágy, ezért muszáj hűtőbe tenni, hogy kicsit megkössön a vaj és a csoki, utána jöhet az adagolás. Csakúgy, mintha muffint készítenél, a legjobb, ha fagyiskanállal végzed a formázást, de ha nincs kéznél, jó lesz az evőkanál is, viszont akkor még picit igazítanod kell a kupacok alakján. A keksz fehér változatban is készülhet, kakaó helyett több lisztet, étcsoki helyett pedig fehéret használj.
Csokis brownie-keksz
Hozzávalók 14 darabhoz
- 20 dekagramm ét- vagy tejcsokoládé
- 8 dekagramm vaj
- 2 darab tojás
- 15 dekagramm porcukor
- 2 dekagramm kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dekagramm finomliszt
Elkészítés:
A csokit daraboljuk fel, majd a vajjal gőzfürdő felett olvasszuk fel, keverjük simára és tegyük félre, amíg kihűl.
A tojásokat a porcukorral keverjük fehéredésig, utána forgassuk hozzá a felolvasztott, kihűlt csokoládét.
A csokis keverékbe szitáljuk bele a kakaót és a lisztet, alaposan keverjük egybe, majd folpackkal lefedve tegyük hűtőbe 30 percre, hogy a lágy massza megkössön.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki, majd a masszából fagyiadagoló vagy kanál segítségével tegyük az adagokat a papírra.
A kekszet 160 fokos sütőben 10-12 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images