30 perces csokis, kávés muffin: mérd ki bögrével a hozzávalókat
Ha nem tudsz mit kezdeni a sok karácsonyra kapott csokival, a muffinba tökéletes lehet. Fokozd az élvezetet kávéval!
Ha olyan édességre vágysz a nagy melegben, ami fel is frissít, ez a jegeskávé a neked való, garantáltan felpörget, és desszertként is megállja a helyét. A csokiszirupot házilag is összedobhatod, pillanatok alatt elkészül, de akár készen is megvásárolhatod.
Az alábbi recepthez french press-szel készítettük a kávét, de sima hosszúkávéval is dolgozhatsz, vagy akár eszpresszóval is, természetesen abból jóval kevesebbre lesz szükség. A csokiszirup arányát is ízlés szerint variálhatod, lehet édesebb és fanyarabb is a kávéd, ahogy tetszik.
A lényeg, hogy jó sok jégkockával és tejszínhabbal kínáld, úgy lesz az igazi.
Készítsük el a csokiszirupot: egy kis lábasban keverjük csomómentesre a kakaóport és a tejet alacsony láng felett. Adjuk hozzá a cukrot, addig melegítsük, míg teljesen elolvad benne. Vegyük feljebb a lángot, várjuk meg, míg forrni kezd, így főzzük 3 percig, vigyázzunk, le ne égjen. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliakivonatot és a sót.
A darált kávét és a forró vizet töltsük french pressbe, hagyjuk állni 2-3 percig, majd nyomjuk le. Öntsük ki, várjuk meg, míg kihűl.
Tegyük a kávét, a tejet és a szirupot egy turmixgépbe, alaposan dolgozzuk össze. A csokiszirup mennyiségét ízlés szerint adagoljuk.
Öntsük szét két 4 decis pohár között, jégkockákkal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu