Csokis-karamellás sósperec: édes és sós fenomenális találkozása
5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Nagyon szeretem azokat az édességeket, amelyekben találkozik az édes és a sós íz. A sós karamella az egyik kifejezett kedvencem. Ezt - ebben a receptben - az édes csokoládé ellensúlyozza.
Egy végtelenül egyszerű finomságról van szó, pár perc alatt kész van, a karamellszósz elkészítése tart benne a legtöbb ideig.
Csokoládéból használhatunk bármilyet, lehet az fehér-, tej-, étcsoki, de én a fehéret vagy a tejet javaslom, mivel a perecünk és a karamellánk is sós, jó, ha a csokoládénk minél édesebb. A sót nem főzzük bele a karamellszószba, csak a végén szórjuk meg vele. Ez a lépés el is hagyható, ha valaki úgy ítéli meg, hogy elég sós már neki a perec.
Bár egy folyósabb szószt kapunk, senkit ne tévesszen ez meg, gyorsan meg fog kötni a karamell. Ha esetleg maradt a szószunkból, akkor tegyük nyugodtan a hűtőbe, jó darabig eláll. Hűvös helyen besűrűsödik a karamell, de használat előtt fel tudjuk újra melegíteni.
Csokis-karamellás sósperec
Hozzávalók 20 adaghoz
- 2 csomag csokoládé
- 100 gramm perec
- 12 dekagramm cukor
- 2.5 dekagramm vaj
- 75 gramm habtejszín
- 2 evőkanál víz
- ízlés szerint tengeri só
Elkészítés:
Első lépésként a karamellszószt kell elkészítenünk. Tegyük egy lábasba a cukrot, adjuk hozzá a vizet is. Alacsony lángon olvasszuk fel a cukrot, majd vegyük kicsit feljebb a hőmérsékletet, és hagyjuk, hogy a cukor karamellizálódjon. Nem kell kevergetni közben! Ha már aranybarna, húzzuk le a tűzről, lassan adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. A tejszínt melegítsük kicsit meg, mielőtt hozzáöntjük, mert ha hideg, össze fogja rántani. Tegyük vissza alacsony lángra, és folyamatos kevergetés mellett addig melegítsük, amíg homogén nem lesz a massza.
Tépjünk le egy nagyobb darab sütőpapírt, ezen fog készülni a desszertünk. A 2 tábla csokit törjük kockákra, tegyük bele egy hőálló tálba, és dobjuk be a mikróba kb. fél percre. (Vízgőz felett is megolvaszthatjuk.) Tegyünk a csokoládéból evőkanálnyi adagokat a sütőpapírra, terítsük szét a csokikupacokat a kanál segítségével. Minden csokiadagra tegyünk rá 3 darab perecet, jól nyomjuk őket a csokiba, hogy beleragadjanak. Mehet a perecek tetejére a karamellszósz is. Szórjuk meg a még folyós karamellt tengeri sóval, majd az olvasztott csokiból húzzunk még rá csíkokat díszítésként. Várjuk meg, amíg a perecek kihűlnek, a csoki és a karamell megszilárdul. Tegyük őket műanyag dobozba, úgy nem lesz szikkadt a perec.
Tépjünk le egy nagyobb darab sütőpapírt, ezen fog készülni a desszertünk. A 2 tábla csokit törjük kockákra, tegyük bele egy hőálló tálba, és dobjuk be a mikróba kb. fél percre. (Vízgőz felett is megolvaszthatjuk.) Tegyünk a csokoládéból evőkanálnyi adagokat a sütőpapírra, terítsük szét a csokikupacokat a kanál segítségével. Minden csokiadagra tegyünk rá 3 darab perecet, jól nyomjuk őket a csokiba, hogy beleragadjanak. Mehet a perecek tetejére a karamellszósz is. Szórjuk meg a még folyós karamellt tengeri sóval, majd az olvasztott csokiból húzzunk még rá csíkokat díszítésként. Várjuk meg, amíg a perecek kihűlnek, a csoki és a karamell megszilárdul. Tegyük őket műanyag dobozba, úgy nem lesz szikkadt a perec.
Fotó: Shutterstock
Címkék: