Mennyei csokis-sós karamellás tart: az omlós vajas tészta önmagában is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Mind a karamellás, mind a csokis réteg pillanatok alatt elkészül, bátran állj neki a sütemény elkészítésének.
A tart tésztája nagyon omlós és enyhén édes, nem teljesen olyan, mint a pitetészta, inkább a skót vajas kekszre, a short breadre hasonlít. Mivel önmagában is nagyon finom a vajas tészta, most egy picit vastagabb rétegben került a krém alá, hidd el, nem éri meg túl vékonyra nyújtani.
Maga a töltelék sós karamellából és csokiganache-ból áll. Előbbihez cukrot kell olvasztani, majd tejszínnel és egy kevés tengeri sóval összekeverni. Ha tartasz a karamellkészítéstől, félsz, hogy odaég, egyszerűsíthetsz a folyamaton: vegyél kész tejkaramellát, olvaszd fel egy kevés tejszínnel, utána ízesítsd.
A csokiganache készítése is gyerekjáték: a választott csokit – a karamellához az ét illik a legjobban – öntsd le forró tejszínnel, hagyd állni, majd keverd krémesre.
Csokis-sós karamellás tart
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 140 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 280 gramm liszt
- 0.5 tk só
Sós karamell:
- 125 ml tejszín
- 200 gramm cukor
- 1 nagy csipet tengeri só
Csokiganache:
- 340 gramm étcsokoládé
- 1 csipet tengeri só
- 500 ml tejszín
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával: a puha vajat keverjük habosra a cukorral. Keverjük bele a tojásokat is. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a sót. Kezdjük el összedolgozni a tésztát, akkor jó, amikor összeáll egy gombóccá. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
Egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 6-7 mm vastag körré, majd tegyük egy kivajazott, 23 centis piteformába úgy, hogy a széleire is jusson. A túllógó részeket vágjuk le. Tegyük a tésztát a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ha felmelegedett, vegyük ki a hűtőből a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt, majd szórjunk rá nehezéknek szárazbabot vagy lencsét. Toljuk a sütőbe 30 percre. Vegyük ki belőle a nehezéket, majd tegyük vissza még 10 percre. Hagyjuk hűlni.
A karamellhez forrósítsuk fel a tejszínt, tegyük félre, fedjük le.
A cukrot keverjük össze 5 evőkanál vízzel, majd addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad. Várjuk meg, míg forrásnak indul, hagyjuk a tűzön még 4-5 percig, míg aranybarnára nem vált a színe. Vigyázzunk vele, gyorsan megég. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a forró tejszínt. Adjuk hozzá a sót is, alaposan keverjük össze.
Öntsük a karamellt az elősütött tésztára, egyenletesen kenjük el rajta. Hagyjuk hűlni, tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Készítük el a ganache-t: a csokit vágjuk kis darabokra, majd a sóval együtt tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt melegítsük forrásig, öntsük rá a csokira, hagyjuk állni pár percig, majd keverjük egybe. Öntsük a krémes csokit a karamell tetejére, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images