
Selymes cukkinikrémleves görög joghurttal – Hidegen és melegen is isteni

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Nagyon-nagyon finom ez a cukkinileves, amit, ha görög joghurttal készítünk, inkább sűrű és krémes, ha tejszínnel, lágyabb és selymesebb lesz.
A cukkini egy viszonylag semleges ízű zöldség, ezért nagyon jól viseli a fűszereket, ráadásul mivel a nagy része víz, szuper levesalapanyag is.
Az alábbi receptben rengeteg fokhagyma és egy kis kakukkfű ízesíti, de kaporral is érdemes kipróbálni. A leveshez kb. 2-3 cukkinire van szükség, de ez függ a zöldség méretétől is: kisebbekből használjunk többet, nagyokból elég lesz kettő is.
Bár a levest tejtermék nélkül is el lehet készíteni, mind az állagán, mind az ízén sokat dob. Görög joghurttal a legfinomabb, egyrészt krémesebb, másrészt sűrűbb lesz, de ha lazábbra, hígabbra szeretnétek, habtejszínnel is fel lehet önteni, ha pedig éppen nincsen kéznél joghurt, a tejföl sem fogja elrontani.
Cukkinikrémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj/vaj
- 2 nagyobb darab cukkini
- 1 darab vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 750 milliliter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 teáskanál kakukkfű
- 250 gramm görög joghurt/tejszín
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá az összekockázott hagymát, pár percig dinszteljük.
Dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc múlva az összekockázott cukkinit is. Keverjünk rajta egyet, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet.
Öntsük rá az alaplevet, majd gyöngyözve főzzük 15 percig. Húzzuk le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük.
Keverjük bele a görög joghurtot/tejszínt, tegyük vissza a tűzhelyre, forrástól számított 1-2 percig főzzük, ha szükséges, még sózzuk.
Melegen vagy jól behűtve kínáljuk.
Fotó: Getty Images