Cukkinis brownie: a csupa csoki sütemény egészségesebb verziója
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A brownie-nál egyszerűbb és szerethetőbb édességet nem nagyon ismerek. A brownie mentett már meg gyerekzsúrt, iskolai ünnepséget, munkahelyi bulit és természetesen vasárnapi ebédet is.
A brownie - a sajtorta mellett - Amerikából gyűrűzött be hozzánk, és nagyon hamar népszerű lett.
Mi a titka? Azt gondolom, hogy nincs vagy csak nagyon kevés olyan ember él a földön, aki ne szeretné a csokit, ami brownie-ban igazán töményen van jelen. Igazi cukorsokk, sajnos ezt a sütit szinte lehetetlen diétásan elkészíteni, hisz a csokoládén kívül a másik két összetevője a cukor és a vaj. Egy jól sikerült brownie után az ember sokáig nem is vágyik édes ízre. Még én sem, pedig igazán édesszájú vagyok.
Nem érződik a cukkini íze, csak szaftosabb lesz tőle
Nem vagyok egy zöldséget az ételbe elrejtős típus, aki reménykedik, hogy a gyerek nem veszi észre és megeszi, de akinek fontos, hogy a gyereke elegendő zöldséget fogyasszon, annak az is szempont lehet, hogy ebben a brownie-ban nem érződik a cukkini íze - csak még szaftosabb lesz ettől a lédús zöldségtől.
Ha nem szeretjük nagyon édesen a süteményt, akkor tehetünk bele savanykás gyümölcsöket is vagy egyszerűen kevesebb cukrot. A jó brownie-nak egyetlen titka van: a tetejét ropogósra süssük, a belsejét pedig hagyjuk ragacsos-folyósnak.
Cukkinis brownie
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 darab cukkini (reszelve)
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 110 gramm vaj
- 0.5 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 0.5 zacskó sütőpor
- 100 gramm étcsokoládé
- 1 csipet só
- 100 millliter víz
Elkészítés:
A hámozatlan cukkinit reszeljük le, majd nyomkodjuk ki.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport. Egy tálban keverjük krémes állagúvá a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral., majd öntsük hozzá a vizet. Óvatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket. A cukkinit is forgassuk a masszába, és kézzel dolgozzuk össze.
Olvasszuk meg a csokoládét vízgőz felett, majd ezt is keverjük a masszához. Öntsük az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszáradjon.
Fotó: Getty Images