Cukkiniszezon van, de mit készíts belőle? Isteni majonézes cukkinikrémet, akár télire is!
Így majd lesz íze!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szendvicskrémek népszerűsége töretlen, ami nem véletlen: néhány jól eltalált ízű és állagú krémmel kipipálhatjuk a reggelit és az uzsonnát, feldobhatjuk vele az unalmas húsokat, sőt, akár egy komplett vendégséget is megoldhatunk velük. Itt a cukkiniszezon, készíts szendvicskrémet cukkiniből!
Ezt még azok is szeretni fogják, akik nem igazán rajonganak a cukkiniért, mert olyan... semmilyen. Nos, majd most valamilyen lesz, végül is csak az ízesítésen, és a jól eltalált állagon múlik a dolog. Arra pedig nem lesz panasz.
Az elkészítés módja sem egy ördöngösség: készíts olívaolajon egy hagymás alapot, dinszteld meg rajta a cukkinit, tegyél hozzá minden földi jót, pépesítsd, és kész is.
El is tehetsz belőle
Tálalhatod mártogatósnak kétszersülttel vagy baguette-tel, kenheted kenyérre, adhatod sültek mellé, sőt, ha nagyon ízlik, akkor még akár tartósíthatod is, ha forrón üvegbe teszed, és kidunsztolod. Nagyon praktikus megoldás, bármikor előkaphatod, ha hirtelen egy finom szendvicskrémhez támad kedved, vagy vendégek toppannak be.
Fotó: Shutterstock
Cukkinikrém
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm cukkini
- 1 fej hagyma
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 5 darab bazsalikom levél
- 5 evőkanál majonéz
- 1 marék fekete olajbogyó
Elkészítés:
Felaprítjuk a hagymát, és az olívaolajon üvegesre pároljuk.
A cukkinit kisebb darabokra vágjuk. Ha nagyobb, kifejlettebb példányról van szó, akkor előbb meghámozzuk, és kikanalazzuk a magjait. Rádobjuk a hagymára, és hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát aprítva vagy préselve, a bazsalikomot apróra vágva.
Fedő alatt hagyjuk párolódni. Amikor a cukkini megpuhult, levesszük a fedőt, és hagyjuk, hogy elrotyogja a levét.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd megfelelő edénybe tesszük, hozzáadjuk a majonézt, és botmixerrel pépesítjük.
Ha tartósítani szeretnénk, akkor majonéz nélkül pépesítsük, forrósítsuk fel még egyszer, és úgy tegyük steril üvegekbe, állítsuk a pár percre a fejére, majd dunsztoljuk ki. Ebben az esetben a majonézt felbontáskor adjuk hozzá.