Kenyeret sütni nem nehéz: dagasztás nélküli verziót mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokan nem állnak neki otthon a kenyérsütésnek, pedig egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogyan gondolják. Elég rászánni egy kis időt és energiát arra, hogy friss, ropogós házi kenyér legyen az asztalon.
Hajlandó vagy 400-600 forintot adni egy fél kilós kenyérért, aminek a minősége, összetevői - elvileg - kifogástalanok? Ha a válasz igen, megnyugodhatsz, ne is olvass tovább, vegyél drága kenyeret és élj boldogan.
Ha nincs ennyi pénzed, vagy egyszerűen csak sajnálsz ennyit kiadni egy kenyérre, de van egy icipici időd és egy fedeles jénaid, akkor meg vagy mentve. Ráadásul, ha időnként nekiállsz kenyeret csinálni, annyit megspórolsz, hogy a fennmaradó időben nyugodtan megveheted a drága kenyeret.
Gyors, egészséges, megbízható
Arról nem is beszélve, hogy ha házilag készíted el a pékárut, biztos lehetsz abban, hogy jó minőségű alapanyagok kerülnek bele, és semmi olyan nem lesz benne, amit nem szeretnél. Az összetevői tehát nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is kifogástalanok lesznek. Ráadásul ezt a verziót még dagasztani sem kell, úgyhogy a sütésen kívül nem sok dolgod lesz vele.
Kenyér dagasztás nélkül
Hozzávalók 1 adaghoz
- 40 dekagramm BL80 liszt
- 1.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál szárított élesztő
- 3.5 deciliter víz
Elkészítés:
A sok óra alatt megnő a tésztánk. Mikor sütni szeretnénk, a jénait berakjuk a hideg sütőbe, majd bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra (nem légkeverés), végig benne melegítjük az edényt is. Ez fontos, mert ha nem elég forró, vésővel szedjük majd ki a kenyeret. A kenyértésztát áthajtogatjuk egy evőkanállal. Amikor felmelegedett a sütő, a masszánkat átkaparjuk a jénaiba, lefedjük, és a rácson alulra tesszük.
Süljön 35 percet fedővel és még 20-25-öt fedő nélkül, ez utóbbinál lejjebb vehetjük a sütőt 230 fokra, ha nem tesszük, figyeljünk, és ha túlságosan pirul, lazán dobjunk rá egy alufóliát. Egy jó fehér kenyeret kapunk, egy kis vajjal magában is isteni.
Fotó: Getty Images, Saját