Darált húsos raguval sült penne pirult sajttal a tetején: a sütőben érnek össze az ízek
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Ha szereted a bolognait, próbáld ki ezt a rakott tésztát, a pirult, nyúlós sajt megkoronázza a fogást.
Igazi comfort food ez a rakott tészta, habár nincs kész 5 perc alatt, nincs vele sok munka, a nagy részét a gáztűzhely és a sütő végzi. Hogy igazán finom legyen a szósz, friss bazsalikommal érdemes dolgozni, de ha nem kapsz ilyet, szárítottal sem lősz mellé, akár olasz fűszerkeverékkel is ízesítheted. Mivel a paradicsom viszonylag savas, én mindig teszek mellé egy kevés cukrot, de ez el is hagyható.
A tésztát elő kell főzni, de csak félpuhára készítsd, ugyanis a sütőben még puhulni fog. A szószt is előre el kell készíteni: a húst süsd elő, majd főzd össze a paradicsommal, így átveszik egymás ízét, picit sűrűsödik a mártás, de igazán a sütőben áll majd össze. A tetejéről ne hagyd le a sajtot, megkoronázza a fogást.
Darált húsos raguval sült penne
Hozzávalók 8 személyre
- 500 gramm penne
- 500 gramm darált marhahús
- 3 ek olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek sűrített paradicsom
- 800 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 250 ml alaplé
- ízlés szerint só, bors
- opcionális cukor
- 1 marék friss bazsalikom
- 25 dekagramm mozzarella
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A sajtot reszeljük le, a bazsalikomot vágjuk finomra.
A tésztát forrásban lévő, sós vízben főzzük félpuhára, a szószban még puhulni fog. Ha kész, szűrjük le.
Közben forrósítsunk 1 evőkanál olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban. Adjuk hozzá a marhahúst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig süssük. Egy lukacsos szedővel szedjük egy tányérra a kész darált húst, a serpenyőből öntsük ki a húsból kiengedett folyadékot.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki olajjal egy 23x33 centis tepsit vagy sütőtálat.
Öntsünk egy-két evőkanál olajat a serpenyőbe, majd dobjuk bele a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc után a sűrített paradicsomot, keverjük el. Adjuk hozzá a félretett darált húst, majd öntsük fel a kockázott paradicsommal, az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg felforr, majd alacsony lángon főzzük 15 percig, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, mehet bele egy teáskanál cukor is. Keverjük bele a bazsalikomot, majd várjuk meg, míg összeesnek a levelek.
Forgassuk össze a szószt a kifőtt tésztával, majd öntsük az egészet az előkészített tepsibe. Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk a sütőbe 30 percre, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Fotó: Getty Images