Rizses darált hússal töltött cukkini: paradicsomszósztól szaftos a töltelék

cukkini2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha könnyed, de laktató ebédet készítenél, töltsd meg húsos raguval a cukkinit, az egész család imádni fogja.

A cukkini sütve, főve, de grillezve is isteni, ha viszont picit tartalmasabb ételt készítenél belőle, töltsd meg mindenféle jóval. Mivel a cukkininek viszonylag semleges az íze, tökéletes alap, bátran fűszerezheted a tölteléket, minden jól áll neki. 

Hogy igazán laktató legyen, a darált hús mellé főtt rizs és különböző zöldségek kerülnek, kaliforniai paprika és paradicsom is gazdagítja, utóbbitól lesz szaftos a töltelék. Húsból bármilyet használhatsz, legyen az pulyka, marha vagy sertés. Ha picit édeskésebbre készítenéd a tölteléket, egy kevés cukrot is tegyél bele, hogy ellensúlyozd a paradicsom savasságát. 

Darált hússal töltött cukkini

töltöttcukkini

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 4 darab cukkini
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm darált hús (disznó vagy pulyka)
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 3 evőkanál pecorino romano
  • 220 gramm passzírozott paradicsom
  • 120 milliliter víz
  • 1 darab paradicsom
  • 100 gramm rizs
  • 200 gramm mozzarella
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit mossuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd kaparjuk ki a magjait. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát kockázzuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, vágjuk kis kockákra. 

A rizst főzzük puhára.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A félbevágott cukkiniket tegyük a tepsire úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé, kenjük le őket vékonyan olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Süssük őket 10 percig.

Amíg sül a cukkini, melegítsünk olajat egy serpenyőben. Szórjuk bele a vöröshagymát és a paprikát, 5-6 percig dinszteljük, míg puha nem lesz a zöldség. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig kevergessük, majd borítsuk rá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a bazsalikomot és az oregánót, majd addig pirítsuk, míg ki nem fehéredik a hús. 

Vegyük lejjebb a lángot, öntsük rá a passzírozott paradicsomot, a vizet, szórjuk bele az apróra vágott paradicsomot, majd keverjük bele a pecorinót. Nagyjából 5-10 percig főzzük, míg picit sűrűsödik a szósz.

Keverjük bele a főtt rizst, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. 

Osszuk szét a tölteléket a cukkinicsónakok között, majd szórjunk mindegyik tetejére reszelt mozzarellát. 

Toljuk vissza a sütőbe 15 percre, majd rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük