Sűrű, laktató leves cukkinivel és kukoricával – 30 perces amerikai fogás

P9094614
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az amerikai leves, vagyis a chowder, olyan laktató, mint egy főétel, a zöldségektől sűrű, a tejszíntől selymes.

A chowder egy nagyon sűrű amerikai leves, sokkal inkább már egytálétel. Rengetegféle verziója létezik, készülhet zöldségekkel, hússal, tengeri herkentyűkkel, de egy dolog mindben közös - a chowder tejszínnel vagy tejjel fő, állagában pedig inkább hasonlít egy főzelékre, mint levesre.

Kezdetben a szegény emberek laktató fogása volt, mindent beletettek, ami csak kéznél volt, vagy ami megtermett a kertben. A chowder elnevezés a calderia szóból ered, amely üstöt, kondért jelent, ugyanis egy edényben készül az étel, összefőzik a hozzávalókat, és készen is van a laktató fogás.

A manapság legnépszerűbb verzióból nem hiányozhat a kukorica, a szalonna és a tejszín, de azon felül bármi mehet bele: az alábbi receptet cukkini és krumpli gazdagítja.

Cukkinis chowder

P9094626

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 500 gramm krumpli
  • 1 liter csirkealaplé
  • 300 gramm kukorica (konzerv)
  • 1 darab cukkini
  • 250 milliliter tejszín
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A bacont vágjuk kisebb kockákra, a hagymát aprítsuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk 2-3 centiméteres kockákra, a cukkinit vágjuk vastag szeletekre, majd negyedekbe.

Egy lábasban melegítsünk vajat, ha megolvadt, dobjuk rá a bacont. Ha a bacon zsírja kisült, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet. Dinszteljük meg a hagymát 5 perc alatt, míg teljesen puha nem lesz. Közben néha kevergessük, nehogy leragadjon.

Adjuk hozzá a krumplit és az alaplevet. Vegyük magasabbra a lángot, ha forr, vegyük vissza közepesre, majd gyöngyözve főzzük 10 percig, míg a krumpli félig meg nem puhul.

Adjuk hozzá a cukkinit, a kukoricát és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, gyöngyözve főzzük még további 10-15 percig, míg minden puha nem lesz. 

A leves felét merjük ki, a másik felét, ami a lábasban maradt, botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a kimert részt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

Azonnal, melegen tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük