![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sűrű, laktató leves cukkinivel és kukoricával – 30 perces amerikai fogás
![P9094614](https://kep.index.hu/1/0/3449/34498/344989/34498903_2641383_067f493041a70f28b8c8534166ccad8f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az amerikai leves, vagyis a chowder, olyan laktató, mint egy főétel, a zöldségektől sűrű, a tejszíntől selymes.
A chowder egy nagyon sűrű amerikai leves, sokkal inkább már egytálétel. Rengetegféle verziója létezik, készülhet zöldségekkel, hússal, tengeri herkentyűkkel, de egy dolog mindben közös - a chowder tejszínnel vagy tejjel fő, állagában pedig inkább hasonlít egy főzelékre, mint levesre.
Kezdetben a szegény emberek laktató fogása volt, mindent beletettek, ami csak kéznél volt, vagy ami megtermett a kertben. A chowder elnevezés a calderia szóból ered, amely üstöt, kondért jelent, ugyanis egy edényben készül az étel, összefőzik a hozzávalókat, és készen is van a laktató fogás.
A manapság legnépszerűbb verzióból nem hiányozhat a kukorica, a szalonna és a tejszín, de azon felül bármi mehet bele: az alábbi receptet cukkini és krumpli gazdagítja.
Cukkinis chowder
![P9094626](https://kep.index.hu/1/0/3449/34498/344989/34498915_c94aeeec87a3095b789c0fef84ae2bea_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
- 1 evőkanál vaj
- 2 szelet bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 500 gramm krumpli
- 1 liter csirkealaplé
- 300 gramm kukorica (konzerv)
- 1 darab cukkini
- 250 milliliter tejszín
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A bacont vágjuk kisebb kockákra, a hagymát aprítsuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk 2-3 centiméteres kockákra, a cukkinit vágjuk vastag szeletekre, majd negyedekbe.
Egy lábasban melegítsünk vajat, ha megolvadt, dobjuk rá a bacont. Ha a bacon zsírja kisült, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet. Dinszteljük meg a hagymát 5 perc alatt, míg teljesen puha nem lesz. Közben néha kevergessük, nehogy leragadjon.
Adjuk hozzá a krumplit és az alaplevet. Vegyük magasabbra a lángot, ha forr, vegyük vissza közepesre, majd gyöngyözve főzzük 10 percig, míg a krumpli félig meg nem puhul.
Adjuk hozzá a cukkinit, a kukoricát és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, gyöngyözve főzzük még további 10-15 percig, míg minden puha nem lesz.
A leves felét merjük ki, a másik felét, ami a lábasban maradt, botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a kimert részt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Azonnal, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!