
Darált mandulás sütemény - ha valami piskótaszerű kellene, de nem bízol magadban
Hülyebiztos piskótaféle mandulával
20
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan

Pihe-puha kefires, meggyes kocka: csak keverj össze mindent

Könnyed, krémes tökfőzelék: édeskés és különleges

Így készül a dubaji kakaós csiga: illatos, foszlós csoda

Grillezett, szaftos szűzpecsenye: mennyei páccal készül a hús
Annyira egyszerű, hogy bárki, aki látott már sütőt, el tudja készíteni. Technikailag ugyan ez majdnem egy piskóta, az ízének és az állagának viszont nagyon is jót tesz, hogy a liszt egy része helyett darált mandula van benne.
A mandula helyettesíthető akármilyen más, darált csonthéjassal, mogyoróval, dióval is, ezektől karakteresebb íze lesz, mint a mandulától.
Ha elsőre ízlett, érdemes tovább kísérletezni a csonthéjasokkal, és ugyanezt a receptet mindig más diófélével elkészíteni. Szerintem persze törökmogyoróval a legfinomabb, de hát, ha engem kérdeztek, minden azzal a legjobb. Gondoljatok csak a nutellára, vagy a mogyorós csokira. Na ugye.
Technikailag piskóta
Az elkészítési módja kísértetiesen hasonlít a piskótáéra: a tojások fehérjék felverjük, a sárgáját kikeverjük a többi hozzávalóval, végül a kettőt óvatosan elegyítjük, majd megsütjük. Az íze (és az állékonysága) azonban egészen más lesz, de ugyanolyan jól variálható alapsüteményt kapunk.
Darált mandulás sütemény

Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab tojás
- 6 dekagramm cukor
- 6 dekagramm olvasztott vaj
- 5 dekagramm liszt
- 4 dekagramm darált mandula
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítjük a 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját és levét, majd a száraz hozzávalókat: a lisztet, a mandulát és a sütőport.
Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk.
A masszát az előkészített tortaformába öntjük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Innentől kezdve szabad a pálya. Lehet egyszerűen porcukorral meghintve tálalni, de adhatunk hozzá vaníliafagyit, vagy akár megkenhetjük krémmel is.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját és levét, majd a száraz hozzávalókat: a lisztet, a mandulát és a sütőport.
Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk.
A masszát az előkészített tortaformába öntjük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Innentől kezdve szabad a pálya. Lehet egyszerűen porcukorral meghintve tálalni, de adhatunk hozzá vaníliafagyit, vagy akár megkenhetjük krémmel is.