Ötletes dinnyés finomságok a forró augusztusi napokra: sok múlik a tálaláson
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár most éppen lehűlt az idő, lesz még kánikula augusztusban. A nagy forróságban mi sem jobb egy szelet jól lehűtött dinnyénél. Legyen az görög-, sárga- vagy mézdinnye, számomra mindegyik egyformán frissítő.
Szerintem ezzel mindenki így van, éppen ezért felüdítő élmény - szó szerint -, amikor vendégségben vagy barátoknál hideg dinnyével várnak.
Legtöbbször hatalmas, egész dinnyéket készítenek ki az asztalra, és persze annak is megvan a hangulata, ahogy közös erővel szétbontjuk szeletekre, majd mindenki elrágcsálja, de én szerettem volna valamilyen jópofa formában tálalni a gyümölcsöt.
Áfonyás "dinnyejégkrém"
Az egyik hatalmas kedvencem egyben az egyik legegyszerűbb is. Tényleg nem kell túlgondolni, csak a tálaláson kell változtatni. Ez a megoldás akkor válik be leginkább, ha kisgyerekes családok jönnek látogatóba, főleg, ha a picik nem szívesen esznek gyümölcsöt.
Annyi az egész, hogy a dinnyét felvágjuk szeletekre, majd a szeleteket cikkelyekre osztjuk szét. Ha magos a dinnye, szedjük ki belőle azokat. A magok helyére tegyünk egy-egy áfonyát, majd vágjunk lyukat a héjába, és dugjunk bele jégkrémpálcikát. Szórjuk meg friss mentával és tálaljuk - gyerekek és felnőttek kedvence lesz.
Dinnye és csokifondü
Ha kicsit extrább élményre vágyunk, készítsünk csokifondüt a dinnye mellé. Vágjuk a dinnyét kisebb kockákra, a csokihoz a sárga- és a mézdinnye a legjobb, de görögdinnye-rajongók azzal is nekivághatnak a feladatnak. A jeges dinnye és a meleg csoki nagyon jó páros együtt, ráadásul nem kell attól félni, mint a csokiba mártott gyümölcsöknél, hogy megolvad majd, mivel itt épp az a lényeg, hogy folyós legyen.
Körülbelül 300 gramm csokihoz keverjünk 90 milliliter tejet és ugyanennyi tejszínt, majd alacsony lángon melegítsük őket össze. Ha a csoki elolvadt, önthetünk még hozzá vaníliakivonatot vagy rumot ízlés szerint. Öntsük át a csokit egy fondütálkába, ami melegen tartja, majd kezdődhet a falatozás.
Vodkába áztatott dinnyegolyók
A másik hatalmas kedvencem a felnőttek csemegéje. A mézes vodkába áztatott dinnyegolyók a legjobb partifalatok, de egyébként maguk a golyóbisok is nagyon jól néznek ki, ha így tálaljuk a gyümölcsöt, akkor is jobban fogy majd.
Vodkába áztatott dinnyegolyók
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 darab görögdinnye
- 1 darab mézdinnye
- 1 darab sárgadinnye
- 2.5 deciliter vodka
- 3 deciliter körtelé
- 4 evőkanál cukor vagy méz
- ízlés szerint menta, bazsalikom
Elkészítés:
A vodkát, a körtelevet, a cukrot vagy mézet keverjük alaposan össze.
Öntsük a mézes vodkát a dinnyegolyókra, illetve szórjuk rá a friss zöldeket. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, fedjük le a tálat alufóliával, tegyük egy órára a hűtőbe.
Egy óra után még egyszer keverjük át, hogy a vodka egész biztosan mindenhol bevonja a gyümölcsöt. Tegyük vissza még egy órára a hűtőbe. Ha nem rögtön fogyasztjuk, vegyük ki belőle a menta- és bazsalikomleveleket.
Fotók: Getty Images