Puha, diókrémes piskótarolád – Tejszíntől lesz selymes a töltelék

diósrolád
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A piskótarolád igazi klasszikus édesség, az benne a legjobb, hogy bármilyen krémmel finom lesz.

A piskótaroládok közül az igazi klasszikus a lekvárral töltött, szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné. Igazából bármivel meg lehet tölteni a tésztát, könnyedén ünnepi köntösbe lehet öltöztetni.

A piskótarolád elkészítése nem nagy ördöngösség, csak arra kell figyelni, hogy miközben feltekered a tésztát, ne törjön meg. Ehhez picit hagyni kell hűlni, majd óvatosan tekerni. A krém pedig nemcsak lekvár lehet, hanem tejszínes alapú, diós, utóbbiból most a tésztába is került.  

Diókrémes piskótarolád

diókrémmel töltött piskótatekercs

Hozzávalók 6 adaghoz

Piskóta

  • 4 darab tojásfehérje
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 teáskanál
  • 100 gramm cukor
  • 4 darab tojássárgája
  • 40 gramm liszt
  • 30 gramm dió (darált)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor

Krém

  • 250 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 100 gramm dió (durvára darált)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A tojásfehérjét, a vaníliakivonatot és a sót verjük habosra a cukorral. 

A tojássárgáját is verjük habosra egy másik tálban. A tojásfehérjét forgassuk bele óvatosan. Ezután következik a liszt, a kakaópor és a darált dió, ezeket is forgassuk bele a keverékbe. Öntsük bele a tepsibe. 

Süssük tűpróbáig, körülbelül 12 percig. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk néhány percig hűlni. Egy konyharuhára szórjunk egy kevés porcukrot. Vegyük le a sütőpapírt a piskótáról, tegyük a konyharuhára, majd óvatosan tekerjük fel és hagyjuk teljesen kihűlni. 

Amíg a tészta pihen, verjük fel a jéghidegre lehűtött tejszínt a cukorral, keverjük bele a darált diót is. 

Tekerjük ki a tésztát, kenjük meg a krém nagy részével úgy, hogy tegyünk félre egy keveset a tetejére. Tekerjük fel újra a tésztát, tegyük hűtőbe pihenni fél órát. Ha kivettük, kenjük a tetejére a maradék krémet, díszítsük ízlés szerint diódarabokkal. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük