Vaníliás piskótatekercs édes krémmel és eperrel töltve - Pillanatok alatt el fog fogyni
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
Gyerekkorom óta a kedvenc gyümölcsöm az eper, alig várom a szezonját, ilyenkor pedig nemcsak magában fogyasztom, hanem különböző finom desszertek formájában is.
A leggyakrabban epres piskótaroládot szoktam a gyümölcsből készíteni, amit, amikor szezonja van, friss eperdarabokkal pakolok tele, de a süti tetejére díszítésként is kerül a piros finomságból. Mivel tényleg óriási eperrajongó vagyok, az év bármely napján szívesen falatozom ezt a tekercset. Amikor nincs szezonja, jó minőségű eperlekvárral szoktam megkenni a tésztát, a lekvár tetejére pedig tejszínes krém kerül.
Egyszerű, mutatós, nagyon finom süti, amit kezdők is bátran elkészíthetnek. Ha tetszik a lekváros megoldás, a gyümölcs szezonjában készítsünk eperlekvárt, amivel egyszerűen kenjük meg majd a piskótát. A lekvár elkészítéséhez 300 gramm félbevágott epret 50 gramm cukorral és 15 milliliter vízzel kell összefőzni gyakori kevergetés mellett. 15-30 perc múlva el is készül a dzsem, amellyel sokkal finomabb lesz a süti.
Epres piskótatekercs
Hozzávalók 4 személyre
Piskóta:
- 95 gramm liszt
- 1 csipet só
- 4 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 28 gramm olaj
- porcukor a szóráshoz
Töltelék:
- 250 gramm krémsajt
- 60 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 250 milliliter habtejszín
- 250 gramm eper
Elkészítés:
Piskóta:
A lisztet a sóval tálba szitáljuk és elkeverjük.
A tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük, majd az olajat is beleöntjük és elkeverjük, utána a lisztet forgatjuk a tálba.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, spatula segítségével eligazgatjuk, majd 180 fokos előmelegített sütőbe toljuk körülbelül 10-15 percre.
Egy tiszta konyharuhát megszórunk porcukorral, a megsült piskótát ráborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk a tésztáról, majd a süti tetejét is megszórjuk porcukorral, ezután a konyharuha segítségével feltekerjük.
Töltelék:
A krémsajtot tálba öntjük, robotgéppel elkezdjük keverni, majd fokozatosan hozzáöntjük a cukrot és továbbkeverjük. A készülő krémhez adunk vaníliakivonatot is.
A habtejszínt másik tálba öntjük, felverjük, majd a krémsajtos keverékhez forgatjuk.
Az epret mossuk meg, vágjuk szeletekre.
Összeállítás:
A feltekert piskótát kiterítjük, megkenjük a krémmel, eperdarabokat pakolunk rá, majd feltekerjük. A tekercs tetejét megszórjuk porcukorral és eperrel díszítjük.
Fotó: Getty Images