Porhanyós linzer tej- és tojásmentesen: az allergia nem állhat a karácsony útjába
Ezzel a linzerrel nem foghatsz mellé: a klasszikus változathoz képest fűszerek is kerülnek a tésztába, így hamisítatlan karácsonyi hangulatot varázsol a konyhádba.
A hókifli egy igazi karácsonyi klasszikus, én pedig most megmutatom, hogy készítsd el a diós változatát. Maga a folyamat nem túl bonyolult, de tény, hogy a kiflicskék megformálásához kell egy jó nagy adag türelem. Érdemes azonban rászánni az időt, és egészen apró, falatnyi méretűekre készíteni, mert akkor lesznek igazán mutatósak és persze omlósak is.
Ahogy az összetevők között is láthatod, vaj helyett növényi vajalternatívával dolgoztam – ez a zsiradékoknak egy olyan változata, amely sokkal jobb a margarinnál, és olcsóbb a vajnál, viszont sütésnél hasonlóan viselkedik. Nem mellesleg pedig vegán, így kompromisszumok nélkül készítheted el vele a finomabbnál finomabb karácsonyi süteményeket.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a darált diót, a porcukrot és a sót, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk hozzá a hideg vajalternatívát, végül pedig gyúrjuk a tésztához a vaníliakivonatot is.
Osszuk két részre, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük a darabokat hűtőbe. Ha letelt az idő, akkor az egyiket vegyük ki, gyúrjuk át, vágjuk 5 egyenlő részre, és nyújtsunk belőlük hosszú, kisujjnyi vastag rudakat. Vágjuk őket 4-5 cm-es darabokra, és formázzuk kifli alakúra.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket 10-12 percig. Fontos, hogy nem kell megpiruljanak, épp csak színt kapjanak. A másik adag tésztát is készítsük elő, és ugyanígy süssük meg.
Hagyjuk a kifliket néhány percig hűlni, majd forgassuk porcukorba. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu