Porhanyós linzer tej- és tojásmentesen: az allergia nem állhat a karácsony útjába

Nyomtatás
Linzer vegan c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezzel a linzerrel nem foghatsz mellé: a klasszikus változathoz képest fűszerek is kerülnek a tésztába, így hamisítatlan karácsonyi hangulatot varázsol a konyhádba.

A hókiflihez és a mézeskalácshoz hasonlóan a linzer is gyakori eleme a karácsonyi aprósütemény-válogatásoknak. Népszerűsége töretlen, hiszen évtizedek óta szerepel a legnépszerűbb desszertek listáján, azonban azok, akik tej- vagy tojásallergiával küzdenek, esetleg növényi diétát követnek, nem élvezhetik az illatozó porhanyós sütemény klasszikus verzióját.

Jó hír viszont, hogy ez a linzerrecept nem tartalmaz egyikből sem a fenti allergének közül, kerül viszont bele fahéj és szegfűszeg is, a liszt nagy része pedig mandulalisztből áll, így a süti szénhidráttartalma is jóval alacsonyabb lesz. Biztosítalak róla, hogy a mesés süteményért azok is odalesznek, akik egyébként a hagyományos változatot preferálnák.

Karácsonyi vegán linzer

Linzer vegan

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 1 púpozott ek őrölt lenmag
  • 3 ek forró víz
  • 200 g liszt
  • 200 g mandulaliszt (zsírtalanított)
  • 2 csipet
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szegfűszeg
  • 130 g növényi vajhelyettesítő vagy margarin (szobahőmérsékletű)
  • 100 g cukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 0.5 bögrényi lekvár (barack, málna, egyéb)
  • 1 ek porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy pohárban keverjük össze a lenmagot a vízzel, és 5 percig tegyük félre, amíg besűrűsödik (ez lesz a tojáspótlónk).

Mérjük egy közepes tálba a liszteket, a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget.

Mérjük egy másik tálba a vajhelyettesítőt és a kristálycukrot, és egy kézi mixer segítségével 3-4 percig habosítsuk. Adjuk hozzá az időközben besűrűsödött lentojást és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk össze a vajjal.

2-3 részletben adagoljuk hozzá a liszteket is, és egységesítsük a tésztát.

Osszuk két részre, és formázzunk szabályos korongokat belőlük. Két darab sütőpapír közé helyezve nyújtsunk 3-4 mm vékony lapokat belőlük, a papírral együtt helyezzük tálcára vagy tepsire, és 2 órára tegyük hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.

A tésztalapokat vegyük ki a hűtőből, húzzuk le róluk a felső réteg papírt, és lisztezett linzerformákkal szaggassuk ki a sütiket. Az érdekesebb linzerekért a tészta felénél olyan kiszúrót használjunk, amely lyukas közepű sütiket eredményez.

Pakoljuk a sütiket a sütőpapírra egymástól 2 cm távolságra, és 8-10 perc alatt süssük őket aranybarnára. Vegyük ki őket, és hagyjuk kihűlni.

Tetszőleges ízű lekvárral ragasszuk össze a linzereket, 1 teáskanálnyi lekvárt felhasználva 1-1 „szendvicshez”. 

Mintával felfele helyezzük őket tálcára, és szórjuk meg porcukorral. Hűvös helyen tárolva 1 hétig fogyasztható.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon