Mennyei, diós-karamellás szelet: csak mindent össze kell keverni hozzá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A külseje ropogós, a belseje ragacsos, a dió és a tejkaramella tökéletes párost alkot ebben a süteményben.
Ha édesszájú vagy, ezt az isteni finom süteményt imádni fogod, a karamelltől picit ragacsos, a diótól ropogós, ráadásul nem is kell sok időt rászánnod. Lényegében egy keverem-kavarom sütiről van szó, csak annyival több vele a munka, míg a diót és a karamellt összedarabolod.
A tejkaramellából a tésztába és a süti tetejére is kerül, használhatsz hozzá boltit is, de akár el is készítheted házilag. Ha a boltban veszed, arra figyelj, hogy ne a nyúlós, puha verziót válaszd, hanem inkább a picit morzsálódós, keményebb karamellt, amit könnyedén össze tudsz majd vágni egy éles késsel.
A süti tésztája viszonylag sűrű, nehezebben önthető, ettől nem kell megijedni, nem lesz kemény, miután megsült, inkább egy brownie-ra hasonlít majd.
Diós-karamellás szelet
Hozzávalók 24 szelethez
- 115 gramm vaj
- 190 gramm barna cukor
- 1 nagy darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 140 gramm liszt
- 1 csipet só
- 130 gramm dió
- 150 gramm tejkaramella
Elkészítés:
A diót vágjuk durvára, a tejkaramellát apró darabokra.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit.
A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a barna cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, keverjük el alaposan. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a sót is, egy spatula segítségével forgassuk össze a hozzávalókat, míg egynemű nem lesz a tészta, viszonylag sűrű masszát fogunk kapni.
Az összedarabolt dióból és karamellából tegyünk félre 2-2 evőkanállal. A többit forgassuk bele a tésztába.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, egyengessük el, majd szórjuk a tetejére a félretett diót és karamellt.
Toljuk a sütőbe, 25-30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors