A szőlő sajttal és dióval párosítva lesz a legcsodálatosabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha már előétel, akkor ősszel csak ez a hármas kombináció: dió, szőlő és kék sajt.
Az előétel egy őrült nehéz műfaj, rengeteg különböző elvárásnak kell a keretein belül megfelelni. Nem szabad túlzottan laktatónak lennie, különben nem tudjuk utána végigenni az azt követő fogásokat, a mangalicazsíros kenyér például biztosan nem alkalmas erre a célra. Fontos, hogy lehetőleg ne kelljen hozzá leülni, hanem útközben, ácsorogva is be lehessen kapni belőle egy-egy falatot. Az is alapkövetelmény, hogy legyen benne valami apró meglepetés, valami, amire felkapja az ember a fejét, ami kicsit szokatlan.
Elég kevés kombináció felel meg mindezeknek a követelményeknek, mind közül ez a kedvencem, ősszel csak ez a menő, semmilyen más étvágygerjesztő falatka nem száll vele versenybe.
A szőlő, a kék sajt és a dió hármasa egyszerűen, egymás mellé rakva is szuper lenne, de így, hogy nyársra húzzuk őket és egységet alkotnak, különösen szuperek lesznek. A kék sajtot bátran le lehet cserélni más, sós, lágy sajtra, például valamilyen friss kecskesajtra, de a szőlőnek mindenképp nagyobb szeműnek és keményebb fajtájúnak kell lennie, csak az ilyenekkel működhet a nyársra húzós konstrukció.
Diós, kéksajtos nyárs
Hozzávalók
- nagy szemű szőlő
- dió
- kék sajt
Elkészítés:
A szőlőszemeket félbe vágjuk, egy szelet sajtot kenünk a vágott felére, rányomunk egy fél gerezd diót, majd a szőlőszem másik felével lezárjuk. Az így kapott szendvicset nyársra húzzuk, és így folytatjuk további szőlőszemekkel.
Fotó: Ács Bori/Sóbors