Egészben sült, fűszeres karfiol: diós, édes, különleges íze lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Jönnek felkapott gasztrodivatok, divatreceptek, egy ideig mindenütt látni őket, aztán jórészük nyomtalanul eltűnik. Amik viszont nemcsak hónapokig, de évekig fennmaradnak, azokat érdemes kipróbálni, mert lehet bennük valami. Most karfiolt sütöttem, egészben, és nem bántam meg.
2015 gasztrohájpja volt az egészben sült karfiol, nem csak vega blogok posztoltak róla, mindenütt szembejött. A sült zöldségeket már régóta jobban szeretem, mint a főtt vagy párolt verziókat, szinte minden zöldség jobban kiadja az ízét, ha sütőben készül. A karfiolra ez a sokszorosan igaz: szinte diós, édes, különleges íz lesz, különösen, ha hagyom itt-ott megpirulni. Eddig azonban csak rózsákra szedve, sütőlapra szórva készítettem.
Ünnepélyes főétel, hús nélkül
Az egészben sütés annyiban különlegesebb, hogy olyan ünnepélyesen néz ki, mintha egy nagy pulykasültet tennénk az asztalra. Ha egy ünnepen vegák is részt vesznek, biztosan ezt készítem nekik főételnek: izgalmas, variálható, és épp olyan szertartásosan szeletelhető, mint egy ünnepi sült. Hátránya, hogy elő kell főzni, különben nagyon lassan puhul meg.
Sokféleképpen ízesíthető, van, aki natúran süti, és csak a hozzá tálalt szósz adja meg az ízt. Más sokféle fűszerrel keni be: a füstölt paprika és a kurkuma itt nagyon bevált. Steiner Kristóf tahini szósszal kínálja, mi most egyszerű fokhagymás, citromos tejföllel ettük, ami nagyon megy az édeskés karfiolhoz.
Egészben sült karfiol
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 deciliter tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 csipet só
- 1 darab citrom leve