Szaftos, ízes csirkefasírt dinsztelt káposztával: a hús sütőben sül ropogósra
Süsd az ízletes csirkefasírtot sütőben, és akkor nem szívja magát tele olajjal. A dinsztelt káposzta kiváló hozzá köretnek.
Szaftos, fűszeres fasírt és sűrű, krémes mártás: mi lehet ennél jobb? Mindegyik megér egy misét, de a kettő együtt egészen fenomenális.
A fasírt a hagymás alaptól lesz szaftos és ízletes, a zöldséget mindenképpen érdemes puhára dinsztelni - ha több időd van, akár karamellizálni -, mielőtt a masszába kevered, különben ropogós maradhat. A barna mártásra pedig egy nagyon egyszerű és gyors receptet mutatunk, amit kezdők is el tudnak készíteni, és nem igényel különleges hozzávalót.
Ez az egyben sült fasírt a hétvégi, de akár ünnepi asztalon is megállja a helyét, biztosan nem fog rá panaszkodni a szülinapos vagy a névnapos, ha ez lesz a meglepetés ebéd.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk bele a vöröshagymát, dinszteljük addig, míg megpuhul. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc múlva a kakukkfüvet és a paradicsomot. Öntsük fel az alaplével, keverjük egybe. Hagyjuk 1-2 percig főni, majd kapcsoljuk le a lángot.
A darált húst keverjük egybe a tojással és a zsemlemorzsával. Mikor kihűlt a hagymás alap, azt is dolgozzuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk egybe a masszát.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd formázzunk a húsmasszából egy rudat, tegyük rá. Toljuk a sütőbe kb. 50 percre, a sütési idő a rúd vastagságától függ.
Amíg sül a hús, készítsük el az egyszerűsített barna mártást:
A vajat olvasszuk meg egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet, keverjük egybe. Mikor egy kicsi színt kapott a liszt, kezdjük el folyamatos kevergetés mellett felönteni az alaplével. Mikor az összeset elkevertük, és csomómentes a szósz, fűszerezzük. Várjuk meg, míg forrásnak indul, főzzük 3 percig. Ha sűrű, vegyük ki a babérlevelet, és húzzuk le a tűzről.
A hússal együtt tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu