Ropogósra sült spenótos fasírt, friss zöldekkel és fűszeres morzsával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Itt a tavasz, és már felbukkantak a piacon a korai zöldek, köztük a spenót. Aki szereti a spenótot, az mindenképpen készítse el az alább részletezett fasírtot. Aki nem különösebben van oda érte, az is próbálja ki, Popeye kedvence harmonikusan elvegyül az ízek és állagok forgatagában.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én szenvedélyesen imádom a spenótot. Egyértelmű, hogy frissen az igazi, ezért amikor megjelenik a piacon, lelkes felvásárlásba kezdek.
Még az sem tántorít el, hogy általában elég munkás a tisztítása, és sajnos sehogy sem sunnyogható el a dolog. Ha nem vagyunk alaposak, homoktól ropog a fogunk alatt. Szerintem megéri a fáradtságot, mert a spenót egyrészt szuper finom, másrészt egészséges is.
A spenót egészséges
Tele van vassal. Még most is hallom, ahogy ezt mondja az anyukám, hogy jobb belátásra bírjon és megegyem a spenótot. Magam se értem miért, de gyerekként nem rajongtam érte.
Vas-probléma
Van azért egy dolog, amit érdemes hangsúlyozni a spenót vastartalmával kapcsolatban. Bár való igaz, hogy nagy mennyiséget tartalmaz belőle, ennek nagy része nehezen felszívódó. Van benne ugyanis oxálsav is, ami általában megakadályozza a vas felszívódását. A spenótot tehát nem elsősorban vas, hanem A-, C-vitamin és folsav tartalma miatt érdemes fogyasztani. A már említett vas-oxalát miatt azonban csak mértékkel.
Spenótból, spenóttal megannyi remek fogás készíthető. Az örök klasszikus, a gyerekriogató főzelék vagy a selymesebb verzió, a krémleves. De mehet lasagne-ba, rizottóba, zöld turmixba, illetve ahogy a mellékelt ábra is mutatja, a fasírtot is feldobja - így talán már a gyerekeknek sem lesz annyira riasztó.
Egyben sült spenótos fasírt
Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 kilogramm spenót
- 250 gramm darált sertéshús
- 750 gramm darált marhahús
- 2 darab tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 bögre zellerszár (feldarabolt)
- 1 bögre petrezselyem (lecsipkedve)
- 1 bögre tej
- 1 evőkanál vaj
- 1 bögre kenyérmorzsa
- 1 teáskanál bors
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A morzsához a friss kenyeret nagyobb darabokra vágjuk, majd késes aprítóban morzsaállagúra daráljuk. A kenyérmorzsához adjuk a borsot és a szerecsendiót.
A tojásokat felverjük. A zellerszárat felaprítjuk, a petrezselyemmel és a tejjel összeturmixoljuk. A fokhagymagerezdet apróra daraboljuk. A hagymát felaprítjuk és vajban megdinszteljük. Ha mindez megvan, összeállítjuk a fasírtot.
A darálthús-féléket egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a fűszeres kenyérmorzsát, sózzuk. Majd mehet bele a párolt, felaprított spenót, a felvert tojások, a zelleres-tejes turmix, a felaprított fokhagymagerezdek, és végül a megdinsztelt hagyma is. Az egészet alaposan összedolgozzuk a kezünkkel.
A húsmasszát egy kivajazott, hosszúkás sütőformába vagy őzgerincformába tesszük, és 200-220 fokon egy óra alatt készre sütjük. Mikor elkészült, kifordítjuk és tálaljuk.
Fotó: Getty Images