Rengeteg pirult sajt borítja a kelbimbós tésztát – Teljes kiőrlésű változatból még egészségesebb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Olyan sütőben sült húsmentes tészta ez, ami után egy pici hiányérzetünk sem lesz, olyan laktató.
A kelbimbó megszeretésének újabb fázisában egylábasos tésztát sütöttem, méghozzá vegetáriánus változatban. Annyira szép színes lett az étel, hogy öröm volt ránézni.
Bár tele van zöldséggel, ez a fogás igazi szénhidrátbomba, a rengeteg sajt a tetején pedig nemcsak az élvezeti értékét, hanem a kalóriák számát is növeli. Óriási előnye viszont, hogy hétköznap este is tökéletes vacsoraötlet, annyira gyorsan kész van.
Egylábasos tészta kelbimbóval és krumplival
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm kelbimbó
- 3 darab krumpli
- 2 darab édeskrumpli
- 500 gramm penne (teljes kiőrlésű)
- 50 gramm vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 gramm cheddar sajt
- 100 gramm ementáli sajt
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy lábasban forraljunk vizet, tegyük bele a tésztát, a kelbimbót és a felkockázott krumplit puhulási sorrendben. Hagyjuk, hogy újraforrjon a víz, és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul és a tészta al dentére fő. Mielőtt leszűrnénk, tegyünk félre két pohárral a tészta főzővizéből.
A tésztát, a kelbimbót és a krumplit kanalazzuk egy tepsibe, szórjuk rá a sajtokat, majd öntsük rá az egyik pohár főzővizet, óvatosan forgassuk össze. Ha úgy érezzük, túl száraz a tészta, öntsünk hozzá még egy kevés folyadékot.
A fokhagymát vágjuk apróra. Egy kis serpenyőben melegítsünk vajat, majd dobjuk rá a nagyon apróra vágott fokhagymát, és picit pirítsuk őket együtt. Öntsük rá a fokhagymát egyenletesen a tésztára, és süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Tálalás előtt pihentessük egy picit.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors