
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
Bár a kelt tésztás sütemények nem tartoznak a megúszós desszertek közé, ezeket érdemes bevenni a repertoárba, mert minden fáradságot megérnek!
A kelt tésztás süteményekkel nem lehet melléfogni! Igaz, hogy időigényesebbek, mint a kevert tésztás sütik, de felbecsülhetetlen érzés beleharapni a puha és foszlós tésztába. Most 7 kedvencünket mutatjuk, amelyek bármilyen alkalomra megállják a helyüket!
Mákoscsiga-torta
Ezzel a különleges formát öltő desszerttel biztos sikert aratsz! A sütemény a mákos csigához hasonlóan készül, annyi különbséggel, hogy a csigák nem egyszerűen sütőpapírra sorakoztatva, hanem tortaformában sülnek meg. A még izgalmasabb élményhez pedig a töltelékbe kerülő meggybefőtt is hozzájárul.

Klasszikus zserbó
A klasszikus zserbót talán senkinek nem kell bemutatni, és egyetlen kelt tésztás sütiválogatásból sem maradhat ki! A többnyire csak karácsonyra készülő süteményt más alkalmakra is érdemes bevetni, mert retró ide vagy oda, a zserbó sosem megy ki a divatból.

Svéd fahéjas csiga
A svéd fahéjas csiga vagy kanelbullar egy mesésen foszlós és illatozó sütemény. Ízben nagyon hasonlít a klasszikus változathoz, azonban a formája teszi egyedivé: a megszokott csigaformába tekerés helyett csomózni kell őket.

Vaníliás kuglóf
A kuglófot a legtöbben azért szeretjük, mert gyors, kevert tésztás sütemény, és egyszerűen összedobható. Ez a hagyományos változata élesztővel készül, viszont nem igényel sem kelesztést, sem pedig dagasztást, így ugyanúgy percek alatt előkészítheted, mint a sütőporosat, és már mehet is a sütőbe.

Fahéjas babka
Az eredeti jeruzsálemi kalács, azaz babka csokival készül, azonban a fahéjas változat is éppen annyira finom. A csokis töltelék helyett ebbe egy fahéjjal és barna cukorral elkevert vajas krém kerül, amitől ünnepien illatozó és melengető lesz a süti.

Mákos bejgli
A zserbó mellől a bejgli sem maradhat ki a kelt tésztás sütemények közül, ráadásul egy nem mindennapi változatot hoztunk, hiszen erre a mákos verzióra cukormáz is kerül.

Szalagos fánk
A farsangi időszak kihagyhatatlan desszertje zárja a sort, ami nem más, mint a szalagos fánk. Ha egy többször is kipróbált, hagyományos receptet keresel, akkor ez lesz a legjobb választás.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors