Gesztenyés golyócskák kakaóporral megszórva: villámgyors édesség sütés nélkül
A gesztenyés golyócskáknál egyszerűbb édesség nem is létezik: csak összegyúrod, megformázod, kakaóba forgatod, és már falatozhatjátok is.
A hűvösebb szelek feltámadtával ellepik az utcákat a gesztenyeárusok. Az illatos finomságot árusító bódé előtt mindig tömegek állnak, a portékának nehéz ellenállni. A csemegét otthon is el lehet készíteni, sokan mégsem merik, tartanak tőle, hogy nem lesz az igazi a házi változat.
A sült gesztenye készítésénél fontos, hogy már a vásárlásnál légy résen. Mindig hibátlan szemeket szerezz be. A nagyobb, fényesebb darabokat keresd, amelyeken nincsen lyuk. A megszerzett terméket hűtőben tárold, sütés előtt pedig áztasd be hideg vízbe. Ez a folyamat azért fontos, mert ha nem tökéletes árut vittél haza, az áztatás során lehull a lepel a férges gesztenyéről, a víz felszínére úszik, ezeket a darabokat tanácsos kidobni. A vizes fürdőnek más haszna is van, sokkal puhább lesz a gesztenye.
Az elkészült csemegét, a bevágásnak köszönhetően, egyszerűen meg tudod pucolni, igaz, ha nem túl jó minőségűt zsákmányoltál, annak a pucolásával meggyűlik a bajod. Érdemes még melegen konyharuhába tenni, így a gőze még tovább puhítja.
A gesztenyét alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Utána éles késsel, óvatosan, keresztben vágjuk be a héját.
A bevágott gesztenyéket tegyük tálba, és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi, és hagyjuk így állni 3-4 órát.
A vizes áztatás után a gesztenyéket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu