Krémes csokoládés gesztenyetorta: zabkeksz az alapja

Csokis-gesztenyetorta-vegan-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gesztenye sokak számára az őszi desszertek alapkelléke, azonban az év bármely szakában isteni finomságok készülhetnek belőle. Ha csokival kombinálod, garantáltan senki sem tud majd ellenállni!

Ezt a tortát pusztán növényi hozzávalókból is elkészítheted, úgy egy könnyedebb desszertet kapsz. Az alapja a népszerű zabkeksz, amelybe egy chiatojás kerül: így elkerülhető a töredezés és a morzsálódás, mégis izgalmasan roppanós lesz ez a réteg. 

Erre jön a gesztenyés krém, amelyhez fontos, hogy 100 százalékos tisztaságú gesztenyemasszát használj, mivel csak így tudod a saját ízlésed szerint ízesíteni. Minden esetben olvasd el a csomagoláson szereplő leírást, mert a legtöbb boltban kapható késztermék csupán 50, 60 vagy 70 százalékban tartalmaz gesztenyét, a fennmaradó részt a cukrok, az ízesítők, a tejpor és az egyéb adalékanyagok teszik ki. Mivel ezek már ízesített (és rosszabb minőségű) termékek, az ezekből készült tortának más íze lesz. A tiszta gesztenyemasszát főtt gesztenyével is pótolhatod, amit otthon is pürésíthetsz a többi hozzávalóval.

Csokoládés gesztenyetorta

Csokis-gesztenyetorta-vegan

Hozzávalók 8 szelethez

A kekszalaphoz:

  • 250 g zabkeksz
  • 1 db chiatojás (1 ek chiamag + 1 dl forró víz)
  • 30 g kókuszolaj

A gesztenyés réteghez:

  • 400 g gesztenyemassza (100%-os)
  • 200 ml kókuszkrém
  • 4 ek rumesszencia
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 2 tk agaragar
  • 3 ek forró víz

A csokoládés réteghez:

  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 1 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 400 ml kókusz vagy más növényi ital
  • 2 ek cukor
  • 1 ek porcukor
  • 150 ml hideg növényi habtejszín
  • 2 tk agaragar
  • 3 ek forró víz
Recept idők

Elkészítés:

A tortához egy 24 cm-es tortaformát használtam.

Készítsük el a chiatojást: 1 evőkanál chiamagra öntsünk 1 dl forró vizet, és várjuk ki, amíg bezselésedik (kb. 10 perc).

Egy aprítógépben daráljuk le a zabkekszet, keverjük hozzá az olvadt kókuszolajat és a chiatojást, és kézzel egyengessük egy kapcsos tortaforma aljára. Süssük 15 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

A gesztenyés réteghez adjuk a felolvasztott gesztenyekockákhoz a kókuszkrémet, a rumesszenciát, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót, és alaposan keverjük össze. Keverjük el az agaragart 3 evőkanál forró vízben, folyamatos, gyors kevergetés mellett adjuk a gesztenyés masszához, és öntsük a zabkekszrétegre. Tegyük a hűtőbe dermedni.

A csokis réteghez a pudingporból és a növényi italból – a kakaóporral és 2 evőkanál cukorral – főzzünk sűrű pudingot, és hűtsük langyosra.

Habosítsuk a tejszínt a porcukorral, majd az előzőekhez hasonlóan adjuk hozzá a forró vízben elkevert agaragarport.

Egy kézi mixer segítségével oszlassuk el a pudingban keletkezett sűrűbb darabokat, és kis adagokban, egy spatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot, vigyázva rá, hogy ne törjük össze. Öntsük a csokis réteget a megdermedt gesztenyére, és tegyük vissza a hűtőbe legalább 3 órára, de az a legjobb, ha egy egész éjszakán át tud dermedni. Felvágás előtt díszítsük csokireszelékkel, csokitörmelékkel és félbevágott csokikockákkal.

Tipp: A csokit hűtőhidegen reszeld és darabold. Tűz felett forrósítsd fel a kést, mielőtt a csokoládékockákat félbevágod. Így pontos feleket kapsz, és nem fog lemorzsálódni vagy véletlenül több darabba törni.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük