Villámgyors zöldségleves: nagyon jólesik a hidegben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A januári nagy hidegben nincs is jobb egy forró zöldséglevesnél - főleg, ha még gyorsan el is készül. Zöldséglevest főzni a világ legegyszerűbb dolga, se sok időt, se sok energiát nem kell rászánni.
Ez tényleg nem egy komplikált recept: a zöldségeket meghámozzuk, összevágjuk, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Igen egyszerű, de ízeiben nagyszerű leves.
Én egy extrán zöldséges verziót készítettem, telis tele finomabbnál finomabb zöldségekkel, de a mennyiségeket szabadon lehet változtatni, nem lehet elrontani se többel, se kevesebbel. Arra azért figyeljünk, hogy úgy pakoljuk tele a lábast zöldséggel, hogy maradjon hely a lének is.
Az én verziómban a leveszöldségek mellé krumpli és zöldborsó került, de ízlés szerint lehet variálni a hozzávalókat, mehet bele kelbimbó vagy karfiol is. Csipetkét főztem a levesbe, ez lehet bolti, de ha több időnk van, házilag is összeállíthatjuk. Ha kis adagot készítünk, akkor a tésztát főzzük bele közvetlenül a levesbe, de ha a recept szerinti nagy adagot készítjük el, akkor érdemes külön kifőzni, hogy ne szívja majd be a leves levét.
Egyszerű zöldségleves
Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab répa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 darab karalábé
- 1 darab vöröshagyma
- 130 gramm zöldborsó (konzerv vagy fagyasztott)
- 2 darab krumpli
- 100 gramm csipetke
- 2.5 liter víz
- 1 marék petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Az összevágott zöldségeket tegyük egy nagy lábasba, öntsük fel vízzel, majd forraljuk fel. Forrás után sózzuk, borsozzuk, alacsony lángon kb. 30 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
Ha puhák a zöldségek, ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges, majd tegyük bele a lecsöpögtetett zöldborsót és a csokor petrezselymet. Lehet csokorban is hagyni, de apróra vágni is.
Közben tegyünk oda vizet a csipetkének, főzzük ki 10-15 perc alatt.
Mialatt a tészta kifő, a levesben is tökéletesen összeérnek az ízek. Ha van időnk, lehet tovább főzni, az sosem árt neki, de bőven elég neki ez a 40-45 perc is.
Csipetkével, sok zöldséggel megpakolva, forrón tálaljuk.
Fotók: Sági Zsófia/Só&Bors