Lágy, eperrel töltött túrógombóc: az idei szezon kedvence lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Édes, lédús gyümölccsel töltve még finomabb lesz a túrógombóc, tavaszi desszertként, de második fogásként is megállja a helyét.
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a túrógombócot, legyen szó a hagyományos vagy a töltött verzióról. Szezonban lédús eperrel töltve érdemes kipróbálni, a lágy túrós tészta nagyon jól harmonizál az édes, puha gyümölccsel.
A töltött túrógombóc ugyanolyan egyszerűen készül, mint a klasszikus, de szánj időt a tészta pihentetésére: tedd a hűtőbe 2-3 órára, míg a búzadara megszívja magát. A formázás sem bonyolult: készíts diónyi golyókat a masszából, lapítsd ki őket, a közepükbe tegyél egy darab epret, majd csomagold be a gyümölcsöt, görgesd gömb alakúra a tésztát a tenyeredben.
Magába a tésztába nagyon kevés cukor kerül, a tálalásnál mindenki édesítheti ízlés szerint, simán porcukorral, de tejföllel is nyakon lehet önteni. Az eper, citrom, túró kombinációt kötelező kipróbálni, de szezonban málnával, sőt, meggyel is ízesítheted a túrógombócot.
Eperrel töltött túrógombóc
Hozzávalók 25 darabhoz
- 500 gramm túró
- 3 darab tojás
- 150 gramm búzadara
- 1 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 darab biocitrom héja
- 150 gramm eper
- 100 gramm zsemlemorzsa
- kevés olaj
- porcukor (tálaláshoz)
Elkészítés:
A túrót törjük össze egy villával, ha darabos, majd keverjük össze a tojásokkal, a darával, a kétféle cukorral, a sóval és a citrom héjával. Ha összeállt a massza, fedjük le, tegyük a hűtőbe pihenni 2-3 órára.
Az epret mossuk meg, vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedekbe.
Forrósítsunk fel 1-2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd szórjuk rá a zsemlemorzsát, pár perc alatt pirítsuk meg, míg aranybarna nem lesz. Húzzuk le a tűzről.
Melegítsünk egy nagy lábasban vizet. Mikor forr, enyhén sózzuk, majd vegyük lejjebb alatta a lángot, hogy gyöngyözzön.
Közben vegyük ki a túrómasszát a hűtőből, majd formázzunk dió nagyságú golyókat belőle. Vegyünk a kezünkbe egy gombócot, lapítsuk ki, tegyünk a közepébe egy darab epret, majd csomagoljuk bele, formázzuk gömb alakúra. Járjunk el így a többivel is.
A túrógombócokat tegyük a gyöngyöző vízbe, de csak annyit, amennyi kényelmesen elfér, több adagban kell majd főzni. Mikor feljönnek a víz tetejére, még hagyjuk őket 3-4 percig főni, majd szűrőkanál segítségével tegyük őket a zsemlemorzsába. Alaposan rázzuk meg a serpenyőt, hogy a morzsa mindenhol bevonja a gombócokat, majd szedjük őket egy tányérra.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors