Foszlós, epres csiga krémsajtos mázzal: szinte lekvárrá sül a gyümölcs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Bár rá kell szánni az időt, nem sok vele a tényleges munka, nagyrészt csak pihen a tészta.
A kakaós és a fahéjas csigát mindenki szereti, ahogyan a foszlós kelt tésztában megolvad a töltelék, az valami mennyei. Természetesen ezt a süteményt is el lehet készíteni szezonálisan, a tavasz nagy kedvencével, eperrel sütve. A gyümölcs szinte lekvárrá lényegül át a sütőben, édes és krémes lesz.
Azért, hogy egész biztosan ne legyen száraz a tészta, eperlekvár is kerül rá, a kész csigák tetejét pedig krémsajtos máz koronázza meg. Ha bőven van otthon epred, a lekvárt is készítsd házilag, de magas gyümölcstartalmú boltival is isteni lesz.
A recept nem különösebben bonyolult, de szánj rá időt, akkor lesz levegős és igazán foszlós a tészta, ha hagyod pihenni, legalább a duplájára nő.
Epres csiga
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 500 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
- 50 gramm cukor
- 125 milliliter meleg víz
- 125 milliliter meleg tej
- 75 gramm vaj
- 1 darab tojás
- olaj
Töltelék:
- 200 gramm eperlekvár
- 200 gramm eper
Krémsajtos máz:
- 60 gramm krémsajt
- 120 gramm porcukor
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
Az élesztőt keverjük össze 450 gramm átszitált liszttel, a sóval és a cukorral, majd ássunk a közepébe mélyedést. Öntsük oda a kézmeleg vizet, tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Kezdjük el összeállítani a tésztát, ha van dagasztógépünk, azzal, ha nincs, kézzel. 5-10 percig dagasszuk, ha ragacsosnak látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, mikor a tészta elválik az edény falától, rugalmas, egynemű lesz.
Tegyük a tésztát egy enyhén kiolajozott tálba, majd fedjük le. Hagyjuk pihenni 1-1,5 órát, míg a kétszeresére nem nő.
Amíg a tészta pihen, mossuk meg az epret, vágjuk kis kockákra.
Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 40x25 centis téglalappá. Kenjük rá az eperlekvárt úgy, hogy a széleken hagyjunk ki egy 2 centi széles sávot. Szórjuk a lekvárra az epret is.
Tekerjük fel a tésztát a hosszanti oldalától kezdve, a végeket picit nyomjuk össze, hogy ne nyíljon szét, akár egy kevés víz segítségével. A tésztát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük őket az előkészített tepsibe, hagyjunk köztük helyet. Fedjük le a csigákat, majd hagyjuk őket kelni még 45-60 percig.
20 perccel a sütés előtt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a tepsit a sütőbe, 20-25 percig süssük a csigákat, majd hagyjuk hűlni.
Közben készítsük el a mázat: keverjük össze a hozzávalókat, majd csurgassuk a langyos csigákra. Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images