Illatos, fahéjas-almás fánk: a gyümölcs cider formájában is a tésztába kerül

almásfánk
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a fánkot, mindenképp próbáld ki ezt az almás-fahéjas verziót, sem a töltelék, sem a lekvár nem fog hiányozni belőle.

Nem véletlen a cideres fánk népszerűsége külföldön, az almaborral készült desszert isteni finom, édes, puha, ráadásul az elkészítése sem nehéz. Az alma cider formájában és frissen, reszelve is a tésztába kerül, úgyhogy a gyümölcs dominál a fánk ízében, illetve a fahéj a másik főszereplő. A tészta íróval és vajjal készül, így nagyon puha lesz, a sütőportól és a szódabikarbónától pedig levegős lesz a belseje.

Mivel olajban sül a fánk, fontos, hogy itasd le róla a zsiradékot, mielőtt a fahéjas cukorba forgatod. Forró almás ciderrel kínálva tökéletes desszert, mindenképp készítsd el ősszel.

Fahéjas-almás fánk

almásfánk2

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 250 milliliter almás cider
  • 100 gramm cukor
  • 100 gramm barna cukor
  • 85 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 120 milliliter író
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 600 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 darab alma
  • olaj (sütéshez)
  • fahéjas cukor (forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Az almát pucoljuk meg, reszeljük le. A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy puha legyen. 

A cidert öntsük egy kis lábasba, kapcsoljuk fel alatta a lángot, főzzük addig, míg 2 decire nem redukálódik. Tegyük félre hűlni.

Az átszitált lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a fahéjjal.

Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a kétféle cukorral. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a kihűlt cidert, az írót és a vaníliakivonatot. Keverjük alaposan össze, végül forgassuk bele a lisztes keveréket is. Ha összeállt a tészta, dolgozzuk bele a reszelt almát is. 

Borítsuk a tésztát jól belisztezett felületre, viszonylag ragacsos lesz. A nyújtófát is lisztezzük be, majd nyújtsuk a tésztát 1,2 cm vastagra. Lisztezzük be a fánkszaggató formát (vagy kör alakú kiszúrót) is, majd szaggassuk ki a tésztát. Ha csak kör alakú formánk van, egy kisebb körrel lyuggassuk ki a fánkok közepét. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Egy lábasban vagy mély serpenyőben forrósítsunk bő olajat. Mikor az olaj elérte a 180 fokot, tegyünk bele 4-5 fánkot, de ne zsúfoljuk túl a serpenyőt. Oldalanként 1-2 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük. Tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tepsire. 

Még melegen forgassuk őket fahéjas cukorba.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük