Mi az az író? Sok recepthez kell és házilag is előállítható
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Imádom a főzős műsorokat, a gyengéim az amerikai konyha titkait feltáró adások, melyekben gyakran elhangzik a bűvös író, amit főleg sütemények készítésénél használnak.
Gondolom, mással is megesett már, hogy kedvet kapott egy recepthez, de a kihagyhatatlan hozzávalót sehogy sem találta a boltban. Az íróval bizony így jártam, apukám tanácsára tejjel, natúr joghurttal vagy tejföllel helyettesítettem, miközben folyamatosan azon törtem a fejem, hogyan tudnék írót előállítani.
Elöljáróban elárulom, bő 10 perc alatt elkészül a házi író, úgyhogy többé nem kell a boltok polcain keresgélni az amerikaiak körében népszerű hozzávalót. Mielőtt azonban feltárnám a titkot, tisztázzuk mi is az az író.
Savanykás folyadék, ami tápanyagban gazdag
Az író a vajkészítés mellékterméke, a köpülés után megmaradt savanyú folyadék, hasonlít a tejhez, csak sokkal sűrűbb. Az amerikai receptekben gyakran előfordul, palacsintatészta, muffin, piskóta alapja lehet, de még a húsnak készült ízes bundában is megtalálható. Az íróval készült tészta sokkal lágyabb lesz, savanykás ízétől nem kell tartani, sütőporral keverve elveszti jellegzetes aromáját.
Vannak országok, ahol az írót italként is fogyasztják, mivel nagyon egészséges, tápanyagban és vitaminban gazdag. Az író bőséges protein- és kalciumforrás, rendszeres fogyasztása segít egészségesen tartani a fogakat, akadályozza a csontritkulás kialakulását. A tápláló folyadékról az a hír is járja, hogy meleg időben remek szomjoltó.
Egy bögre és két alapanyag kell a házi író előállításához
Ha nem kapunk írót, aggodalomra semmi ok, otthon mi is elő tudjuk állítani. A házi író készítéséhez nem kell vajat köpülni, a legegyszerűbb módszert mutatom. Egy bögre tejhez vagy tejszínhez adjunk egy evőkanál ecetet vagy citromlevet, hagyjuk szobahőmérsékleten állni 10-30 percet, látni fogjuk, ahogy a folyadékunk besűrűsödik - ekkor már használhatjuk is.
A lényeg, hogy magas zsírtartalmú tejtermékkel dolgozzunk. A folyamat alatt a tej elkezd besűrűsödni, túrós lesz a felszíne. Ezektől a daraboktól nem kell megijedni, nyugodtan felhasználhatjuk őket, nem fogják elrontani a készülő tésztát. Ha azonban nem tetszik a látvány, egyszerűen szűrjük le, csak a megmaradt lével dolgozzunk tovább. Az íróval készült sütemény tésztája sokkal lágyabb lesz - kefirrel, natúr joghurttal, tejföllel tudjuk még helyettesíteni. A házi írót a készítés után azonnal fel kell használni.
Fotó: Getty Images