Fahéjas csavart leveles tésztából: a népszerű vendégváró édes változata
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fahéjrajongók mindenképp készítsék el ezt az édes, ropogós csavart rudat, reggelinek, de nassolnivalónak is tökéletes.
Még a boltba sem kell elmenni, ha ezt a nassolnivalót készíted, összvissz 4 hozzávalóból áll, amelyek majdnem mindig megtalálhatóak otthon. A sós és a sajtos csavart közkedvelt vendégváró, mi most ezek édes változatát készítettük el fahéjjal és - az egyszerűség kedvéért - leveles tésztával.
A süti összeállítása nem bonyolult, mégis igényel egy kis odafigyelést: fontos, hogy a kinyújtott leveles tésztát mindenhol alaposan kend le olvasztott vajjal, ugyanis erre fog ráragadni a fahéjas cukor. A hajtogatás is lényeges mozzanat, ugyanis a tészta félbehajtásával érheted el azt, hogy a fahéjas cukor a rétegek között is megjelenjen.
A tésztát ezután csíkokra kell vágni, majd megcsavarni. Fontos, hogy minél szorosabbra próbáld tekerni a tésztacsíkokat, hogy minél kevesebb cukor folyjon ki belőlük a sütés során. Elkerülhetetlen azonban, hogy valamennyi cukor a sütőlapra szóródjon, de ez nem baj, a fahéjas cukor szépen karamellizálódik majd a sütőben, roppanós réteget képezve a csavart rudak alján.
Fahéjas csavart
Hozzávalók 24 darabhoz
- 2 csomag leveles tészta (500 gramm)
- 60 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
Készítsük elő az egyik csomag leveles tésztát. Ha nem előre kinyújtott változattal dolgozunk, nyújtsuk ki 30x25 centis téglalapra.
A vajat olvasszuk meg. A cukrot keverjük össze a fahéjjal.
Kenjük le az olvasztott vajjal a leveles tésztát, nem kell vastagon, de mindehol fedje be. Szórjuk rá a fahéjas cukor egynegyed részét úgy, hogy mindenhova jusson belőle, a kezünkkel picit nyomkodjuk bele a tésztába, hogy jól ráragadjon.
A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva hajtsuk félbe, nyomkodjuk össze a széleket, majd menjünk át sodrófával a tésztán, hogy a két réteg picit összeragadjon, jobban beledolgozzuk a fahéjat a tésztába. Ismét kenjük le a tésztát olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a fahéjas cukor újabb negyedét, picit nyomkodjuk rá a tésztára.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk a tésztát 2,5 centi széles csíkokra. A csíkokat csavarjuk meg olyan szorosan, amennyire csak tudjuk, hogy sütés közben minél kevesebb cukor folyjon ki belőlük.
Tegyük a csavart rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük 4-5 centi helyet. Toljuk a tepsit a sütőbe 15-20 percre, de nézzünk rá, ha jön az illata, mert sütőtől függően kevesebb/több időre is szüksége lehet. Nem baj, ha egy kevés cukor kifolyik, roppanós karamellréteget képez majd a csavart rudak alján.
Amíg sül az első adag, járjunk el így a másik lap leveles tésztával is, összesen 24 darab fahéjas csavart lesz a 2 csomag tésztából.
Ha megsültek, rácson hagyjuk őket kihűlni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors