Baconös-sajtos csavart leveles tésztából: tökéletes szilveszteri vendégváró

Nyomtatás
baconoscsavart
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kívül ropogós, belül omlós és sajtos: a leveles tésztának hála se perc alatt elkészül a baconös csavart, és biztosan a vendégek kedvence lesz.

A baconös-sajtos csavart rúdnál nem sok finomabb vendégváró van, szilveszterre az egyik legjobb választás. Leveles tésztából se perc alatt elkészíthető, úgyhogy gyors megoldásnak is tökéletes. Sajtból bármilyet használhatunk, de talán chedarral a legfinomabb, baconből válasszunk jobb miniőségűt. 

A sajt nem kívülről kerül a tésztára, hanem bele kell hajtogatni, majd nyújtani, így olyan lesz, mintha eleve sajtos lenne maga a leveles tészta, ettől még omlósabb és izgalmasabb lesz a végeredmény. Arra figyeljünk, hogy a recept 8 darabra vonatkozik, szóval érdemes dupla, akár tripla adagot készíteni.

Baconös-sajtos csavart

baconoscsavart2

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 320 gramm leveles tészta
  • 75 gramm sajt (cheddar)
  • 2 evőkanál dijoni mustár (opcionális)
  • 8 szelet bacon
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. 

A munkafelületet enyhén lisztezzük be, terítsük ki rá a leveles tésztát. (Ha tömbben van, nyújtsuk ki.) Szórjuk rá a reszelt sajtot, majd hajtsuk félbe.

A félbehajtott, sajttal töltött tésztát nyújtsuk ki 25 x 40 cm-es téglalapra. Ha szeretnénk, kenjük meg mustárral a tésztát, majd fektessük rá egymás mellé a baconszeleteket.

Vágjuk fel a tésztát 8 részre, a baconszeletek közötti résznél kell elvágni, hogy mindegyik részre egy szelet bacon jusson.

Mindegyik levágott csíkot tekerjük meg, hogy csavart alakjuk legyen. Tegyük őket a tepsire, majd 20 percre a hűtőbe pihenni.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

A csavart tésztarudakat kenjük le egy felvert tojással, majd 25-30 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon