Baconös-sajtos csavart leveles tésztából: tökéletes szilveszteri vendégváró
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Kívül ropogós, belül omlós és sajtos: a leveles tésztának hála se perc alatt elkészül a baconös csavart, és biztosan a vendégek kedvence lesz.
A baconös-sajtos csavart rúdnál nem sok finomabb vendégváró van, szilveszterre az egyik legjobb választás. Leveles tésztából se perc alatt elkészíthető, úgyhogy gyors megoldásnak is tökéletes. Sajtból bármilyet használhatunk, de talán chedarral a legfinomabb, baconből válasszunk jobb miniőségűt.
A sajt nem kívülről kerül a tésztára, hanem bele kell hajtogatni, majd nyújtani, így olyan lesz, mintha eleve sajtos lenne maga a leveles tészta, ettől még omlósabb és izgalmasabb lesz a végeredmény. Arra figyeljünk, hogy a recept 8 darabra vonatkozik, szóval érdemes dupla, akár tripla adagot készíteni.
Baconös-sajtos csavart
Hozzávalók 8 darabhoz
- 320 gramm leveles tészta
- 75 gramm sajt (cheddar)
- 2 evőkanál dijoni mustár (opcionális)
- 8 szelet bacon
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A munkafelületet enyhén lisztezzük be, terítsük ki rá a leveles tésztát. (Ha tömbben van, nyújtsuk ki.) Szórjuk rá a reszelt sajtot, majd hajtsuk félbe.
A félbehajtott, sajttal töltött tésztát nyújtsuk ki 25 x 40 cm-es téglalapra. Ha szeretnénk, kenjük meg mustárral a tésztát, majd fektessük rá egymás mellé a baconszeleteket.
Vágjuk fel a tésztát 8 részre, a baconszeletek közötti résznél kell elvágni, hogy mindegyik részre egy szelet bacon jusson.
Mindegyik levágott csíkot tekerjük meg, hogy csavart alakjuk legyen. Tegyük őket a tepsire, majd 20 percre a hűtőbe pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A csavart tésztarudakat kenjük le egy felvert tojással, majd 25-30 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images