Amerikai fahéjas csiga mascarponés mázzal: foszlós kelt tészta, gazdag töltelék

fahéjascove
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amerikában az egyik legnépszerűbb péksütemény a fahéjas csiga, amit gazdagon leöntve, mascarponés mázzal tálalnak.

Az Egyesült Államokban élő ismerőseim gyakran áradoznak az ország konyhájában népszerű fahéjas csigáról, aminek egyszerűen képtelenség ellenállni. Ez a kelt tésztás desszert fahéjas cukorral van megtöltve, sülés után pedig nyakon öntik krémsajtos mázzal - ebben különbözik a miénktől.

A fahéjat mindig is nagyon szerettem, a fűszer illata, aromája almás süteményekbe illik szerintem a legjobban. A fahéjas cukormázat is szeretem, amibe fánkokat szoktam öltöztetni, de töltelékként nem nagyon szoktam felhasználni. Annyi fahéjascsiga-áradozás után úgy döntöttem, ideje kipróbálnom, felfedeznem, mitől is olyan különleges ez a fahéjas töltelékű kelt tészta.

Az Amerikában kapható finomság tésztájába sokkal több vajat tesznek és a kelesztési ideje is több, mint a miénknek. Én egy jól bevált recept alapján készülő kelt tésztába töltöm a cukrozott fahéjat, majd a sütés után, amikor még forró a tészta, öntöm rá a fehér mázat.

Nem baj, ha nem hagyunk köztük helyet

Kelt süteményeknél mindig ügyelnünk kell rá, hogy a tepsibe úgy helyezzük a finomságokat, hogy ne legyenek egymáshoz közel, mivel a tészta térfogata növekszik. Ennél a változatnál nem tartom be ezt a szabályt, igyekszem szorosan pakolni a csigákat, hadd nőjenek egybe, szervírozásnál jól mutat.

Fahéjas csiga mascarponés mázzal

fahéjacsigact

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta:

  • 50 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 darab élesztő (friss)
  • 50 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 2.5 deciliter langyos tej

Töltelék:

  • 200 gramm barna cukor
  • 100 gramm vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

Máz:

  • 125 gramm cukor
  • 150 gramm mascarpone
  • 100 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejben elmorzsolom a friss élesztőt, hozzákeverem az egy teáskanál cukrot, a tetejére fél marék lisztet szórok, lefedem egy konyharuhával, körülbelül 5 percig békén hagyom.

Amikor az élesztő felfutott, hozzáadom a vajat, tojást, lisztet, és elkezdem összegyúrni a tésztát. Körülbelül 10 percig tart ez a munka, akkor lesz jó a tésztánk, ha egyben van, nem ragad, leválik az edény faláról, puha, könnyen dolgozható. A tésztát ezután lefedem egy konyharuhával, és hagyom 1 órát pihenni. Szundi idő után a tésztát gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk.

A vajat megolvasztjuk, szilikonos ecset segítségével gondosan megkenjük vele a tésztát.

A barna cukrot és a fahéjat összekeverem, utána a tésztára szórom.

A tésztát szorosan feltekerem, utána 2,5 centis csigákat vágok belőle.

A fahéjas csigákat vajjal kikent tepsibe helyezem, majd lefedem konyharuhával 15 percre. Nyugodtan lehet őket szorosan egymás mellé pakolni, nem baj, ha összenőnek.

A máz egyszerű alkotóelemeit, a cukrot, vajat, mascarponét alaposan összekeverem.

A csigákat 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, majd, amikor még forró, ráöntjük a mascarponés mázat. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük