Isteni, omlós sütemény fahéjjal és dióval: tejeskávé mellé a legfinomabb

kávésüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mutatós, illatos és nagyon finom ez a puha sütemény, amely napindítóként, de délutáni nasiként is helytáll.

Ha szereted az illatos fahéjat, és a diós sütiket sem veted meg, az alábbi receptet imádni fogod. Hivatalosan tea vagy kávé mellé ajánlják ezt a süteményt, de annyira finom és omlós, hogy önmagában is megállja a helyét.

A tészta puhaságáról a tejföl gondoskodik, de görög joghurttal is ugyanúgy működik a recept. Az omlós alapra fahéjas dió és morzsa kerül, ettől nemcsak finomabb lesz a süti, de mutatós is, szép réteges lesz a végeredmény.

Ebből a sütiből nem érdemes kispórolni a cukrot, viszonylag édes, de hidd el, a délutáni kávéd vagy teád mellé tökéletes kísérő lesz, biztosan meghozza a kedved a nap további részére.

Fahéjas-diós süti

kávésüti2

Hozzávalók 16 szelethez

Morzsa:

  • 70 gramm vaj
  • 100 gramm liszt
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 tk fahéj

Töltelék:

  • 80 gramm dió
  • 6 ek barna cukor
  • 1 tk fahéj

Tészta:

  • 225 gramm vaj
  • 300 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 280 gramm liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 240 gramm tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x23 centis formát.

Készítsük el a morzsát: a hideg vajat, a lisztet, a barna cukrot és a fahéjat dolgozzuk össze villa vagy robotgép segítségével, akkor jó, mikor morzsás állagú. Tegyük a hűtőbe.

A diót vágjuk apróra, vagy daráljuk le. Keverjük össze a barna cukorral és a fahéjjal. Tegyük félre.

A tésztához keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, majd a vaníliakivonatot is.

Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk a száraz hozzávalókat a vajas masszához, először csak a felét, majd keverjük bele a tejfölt is, utána adjuk hozzá a másik felét. Keverjük csomómentesre a tésztát.

A tészta felét öntsük az előkészített tepsibe, egy spatulával egyengessük el. Szórjuk rá a diós-cukros tölteléket és a morzsa egyharmadát. Öntsük rá a maradék tésztát, egyengessük el, a tetejét pedig fedjük be a megmaradt morzsával.

Nagyjából 55-60 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük