Isteni fahéjas keksz tea és kávé mellé: a fűszeres nasi eteti magát

fahéjaskeksz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem vagy oda a krémes sütikért, a kekszeket viszont szereted, mindenképp süsd meg ezt a fahéjas változatot.

Fahéjrajongóknak ajánljuk ezt a receptet, ugyanis a keksz tésztájába és a külsejére is kerül az édes fűszerből, ami nem csak kiegészítője, inkább főszereplője a sütinek. Mellé sok-sok vaj is megy, ennek köszönhetően lesz kívül ropogós, belül viszont omlós a keksz. Érdemes egy kevés sütőport is keverni a tésztába, hogy picit könnyedebb, légiesebb legyen a végeredmény.

Bár tea és kávé mellé is tökéletes kiegészítő a fahéjas keksz, önmagában is megállja a helyét, viszonylag édes, a fahéjas-cukros borítás pedig karamellizálódik a külsején. Érdemes rögtön dupla adagot sütni belőle, ugyanis sokáig eláll, és pillanatok alatt el fog fogyni.

Fahéjas keksz

fahéjaskeksz

Hozzávalók 16 darabhoz

Keksz:

  • 200 gramm liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • 1.5 tk fahéj
  • 1 csipet
  • 120 g vaj (puha)
  • 50 g cukor
  • 130 g nádcukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 db tojás

Forgatáshoz:

  • 1 ek cukor
  • 0.5 tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót.

A puha vajat kockázzuk össze, majd keverjük habosra a kétféle cukorral és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a tojást is, keverjük vele össze. Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztes keveréket, keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. Viszonylag puha, picit ragacsos lesz.

Tegyük a hűtőbe fél órára pihenni.

Készítsünk a tésztából diónyi golyókat, kb. 16 darab lesz belőle.

Egy tálban keverjük össze a fahéjat a cukorral, majd mártsuk bele a golyókat a fahéjas cukorba, de csak azt a felüket, ami majd felül lesz. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd picit lapítsuk le őket egy pohár talpának a segítségével.

Toljuk a sütőbe, 10-12 percig süssük. Hagyjuk hűlni, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük