Belül krémes, kívül roppanós fahéjas sütemény: olyan, mint egy brownie

fahéjasbrownie2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ennél finomabb sütit keresve sem találsz, isteni finom, nagyon ragacsos és elképesztően fahéjas.

A technológiája, a ragacsos állaga, a ropogós, töredezett teteje egy az egyben a brownie-t idézi, csak éppen csokoládé helyett rengeteg fahéjjal készül a sütemény. A titka, hogy a cukrot és a vajat össze kell melegíteni, míg egynemű, sűrű massza nem lesz belőlük, ettől lesz a süti tésztája ragacsos és szaftos, ezt a lépést nem lehet kihagyni.

Mivel egy "majdnem brownie-ról" van szó, sok cukor - jelen esetben nádcukor - kerül bele. Még így is csökkentettem a mennyiségén az eredeti recepthez képest, ennyi azonban szükséges ahhoz, hogy elérd a megfelelő állagot. A fahéj ráadásul ellensúlyozza picit az édes ízt, úgyhogy nem lesz gejl a végeredmény.

Ha ragacsosabb textúrát szeretnél, 25 percig süsd a sütit, különben 30 percig hagyd a sütőben.

Ragacsos fahéjas sütemény

fahéjasbrownie

Hozzávalók 16 szelethez

  • 240 gramm liszt
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.25 teáskanál szódabikarbóna
  • 350 gramm nádcukor
  • 120 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 23x23 centis tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A nádcukrot és a vajat tegyük egy mélyebb serpenyőbe, majd alacsony lángon melegítsük őket össze, míg a vaj el nem olvad és egynemű, sűrű, ragacsos masszát nem képez a cukorral. Ahogy ez megtörtént, kapcsoljuk le alatta a lángot, nem szeretnénk, ha a cukor karamellizálódna. Hagyjuk 10 percig hűlni, időközönként keverjünk rajta egyet, hogy ne szilárduljon meg.

Ha langyosra hűlt a cukros massza, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a 2 tojást, alaposan keverjük el benne. 

A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát.

A lisztes keveréket kisebb adagokban adjuk a cukros-tojásos masszához, alaposan keverjük el benne. A feladat izomerőt igényel, ugyanis a végére viszonylag sűrű, nehezebben keverhető masszánk lesz. Akkor jó, ha szép, egynemű a tészta, az összes liszt elkeveredett benne.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre. 25 percnél még ragacsosabb a közepe, 30-nál pedig jobban átsült. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük