Szuperomlós lekváros linzer vajas tésztából: a titok a hozzávalók arányaiban rejlik
Az igazán omlós linzer titka, hogy a lisztet, a vajat és a cukrot a megfelelő arányban gyúrd a tésztához.
Karácsonykor mindig sokkal többet süt az ember a kelleténél. Ilyenkor jó érzés a családot és a vendégeket finom falatokkal kényeztetni. Ha pedig szenvedélyed a sütés, és szeretsz saját gyártású meglepetéssel kedveskedni a szeretteidnek, akkor a gasztroajándékokat neked találták ki. Csinos kis üvegekbe ilyenkor házi karamellszószt vagy tojáslikőrt érdemes tölteni, de puha, fűszeres mézeskaláccsal is nagy örömet okozhatsz. Díszes dobozokba pedig bonbont és kekszeket csempészhetsz.
A fahéjas keksz linzertésztából készül. Egyszerű, mégis különleges finomság, mely napokig megőrzi puhaságát. Az édesszájúak imádni fogják az illatos sütit, mely nem csak gasztroajándéknak tökéletes, a sütisdobozt is érdemes feltölteni vele.
A puha vajat a porcukorral keverjük habosra.
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd adjuk a vajhoz a tojással együtt, és gyúrjunk belőle tésztát.
A tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 30 percre, utána lisztezett felületen nyújtsuk ki.
A fahéjat és a cukrot keverjük össze, majd szórjuk a tésztára.
A tésztát a hosszabb oldalánál kezdve tekerjük fel, és vágjunk belőle fél centiméter vastag szeleteket.
A szeleteket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojássárgáját és a tejet keverjük egybe, majd kenjük le vele a kekszeket.
A kekszeket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu