A jól sikerült mézeskalács sokáig puha marad – Eláruljuk a tökéletes tészta titkát

Nyomtatás
mkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A puha, illatos tésztájú mézeskalács nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. A finomság ajándékba is adható, de dekorációs elemként is használható.

A mézeskalácsot kezdetben az istenek tiszteletére sütötték, majd később a karácsony jelképes süteményévé vált. A mézeskalács finom és nagyon mutatós, nem csak ajándéknak tökéletes, dekorációs elemként is funkcionálhat, különböző formákban kiszaggatva beragyoghatja az ünnepet.

Mézeskalácsot már az ókorban is sütöttek, ekkor még szódabikarbóna helyett hamuzsírt használtak. Régen akár több napig is pihentették a tésztát a tökéletes állag kedvéért, azonban nem szükséges napokig bíbelődni a karácsonyi finomsággal.

A tökéletes mézeskalács puha, omlós, illata belengi az egész lakást. Hogy mi a kulcs a tészta textúráját illetően? A titok a pihentetésben rejlik. Attól igazán puha, ha sokáig pihen a tészta, nem muszáj több napig, de legalább egy estét kapjon száraz, hűvös helyen.

A kiszaggatott mézeskalácsokat nem szabad egymás mellé helyezni a tepsiben, mert összesülhetnek. A sütőben 10 perc bőven elég lesz a karácsonyi finomságnak, az illata is el fogja árulni, hogy elkészült.

Ünnepi mézeskalács

mézeskali

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kilogramm liszt
  • 30 dekagramm cukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 gramm mézeskalács-fűszerkeverék
  • 30 dekagramm vaj
  • 250 milliliter méz
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a cukrot, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, utána a vajat, a tojást és a mézet is kezdjük el a tésztába dolgozni. Addig gyúrjuk, míg egynemű, rugalmas tésztát kapunk, lefedve, száraz, hűvös helyen egy éjszakát pihentessük. A tésztát osszuk két részre, vékonyan nyújtsuk ki, majd tetszőleges karácsonyi formákkal szúrjuk ki.

A mézeskalácsokat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük meg. A kisült mézeskalácsot díszítsük tojásfehérjével, ételszínezővel, de még olvasztott csokiba is márthatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon