Kívül ropogós, belül puha fahéjas tekercs: leveles tésztából pár perc alatt kész

fahéjascsiga
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Édes, vaníliás máz koronázza meg a fahéjas csigát, de azzal együtt sem több 20 percnél az elkészítése.

A fahéjas csigát mindenki szereti, de ez a verzió azért áll különösen közel a szívemhez, mert még munka sincs vele. Lehet, hogy nem olyan omlós, mint a kelt tésztás változat, de leveles tésztából is elképesztően finom, én például kifejezetten szeretem az ebből készült, kívül ropogós, belül puha péksütiket.

Mivel a tésztával nem kell külön bajlódni, körülbelül 20 percünkbe kerül a fahéjas tekercs elkészítése. Ha szeretnénk egy kicsit cifrázni, akkor öntsük nyakon egy porcukorból és tejből készült vaníliás mázzal, ettől nem csak szebbek, de finomabbak, szaftosabbak is lesznek a csigák. 

Fahéjas tekercs

fahéjascsiga2

Hozzávalók 15 darabhoz:

Tekercs

  • 500 gramm leveles tészta
  • 2 evőkanál vaj
  • 60 gramm barna cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 csipet
  • opcionális pekándió

Máz

  • 120 gramm porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát előző nap este olvasszuk ki a hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

Egy kis tálban keverjük össze a kétféle cukrot, a fahéjat és a sót.

A leveles tésztát tegyük enyhén lisztezett felületre. Szedjük ketté - ha nem eleve két lapban volt -, majd az egyik felét nyújtsuk ki kb. 25x25 cm-es négyzetre. Kenjük le az olvasztott vaj felével, majd szórjuk rá a fahéjas cukor felét úgy, hogy hagyjunk a széleken 2 cm-es részt üresen. Járjunk el így a másik tésztalappal is.

A hozzánk közelebb eső végén kezdjük el szorosan feltekerni a tekercset. Ha kész a tekercs, egy éles késsel vágjuk fel kb. 2-3 cm vastagságú csigákra. Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

Kb. 18-22 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek. 

Amíg a csigák hűlnek, készítsük el a mázat. Egy tálban keverjük össze a porcukrot, a vaníliát és a tejet, annyi tejet tegyünk hozzá, hogy sűrű, de kenhető/önthető massza legyen. Öntsük a mázat a csigákra, majd, ha szeretnénk, szórjuk meg pirított pekándióval őket. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük