Krémes fahéjas-vajas kuglóf - Melegen a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fahéjas sütik nagyon szerethetők, a melengető fűszerből elég egy csipet, hogy egészen különlegessé varázsolja az édességet.
A fahéj nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, ennek is köszönheti népszerűségét. Kutatások szerint rendszeres fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, de felső légúti panaszokra, például köhögésre is hatásos.
A fahéjas csigát mindenki szereti, de én most kuglófot sütöttem, amelynek nemcsak a tésztájába került a fűszerből, hanem egy villámgyorsan elkészíthető vajas krémet is főztem hozzá, amelyet magába szívott a süti. A kollégáim szerint karácsony íze van.
Fahéjas-vajas kuglóf
Hozzávalók 8 adaghoz
Kuglóf
- 270 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 kávéskanál só
- 110 gramm vaj
- 270 gramm cukor
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 3 darab tojás
- 200 milliliter tej
- ízlés szerint porcukor (tetejére)
Fahéjszirup
- 100 gramm cukor
- 50 gramm vaj
- 20 milliliter víz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy kuglófformát vajazzunk és lisztezzünk ki. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd tegyük félre.
Egy másik tálban verjük habosra a vajat, a cukrot és a vaníliát. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat úgy, hogy egy percig verjük a krémet minden tojás hozzáadása után. A végén öntsük hozzá a tejet, majd forgassuk bele a lisztes keveréket, és kanalazzuk bele a kuglófformába.
Süssük a süteményt körülbelül 40 percig, illetve tűpróbáig, majd kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen fordítsuk ki a kuglófformából, majd villával szúrjunk lyukakat a tetejébe.
Készítsük el a fahéjszirupot. Egy serpenyőben keverjük össze a cukrot, a vizet, a vaníliát, a fahéjat és a vajat, és addig melegítsük, amíg a vaj teljesen el nem olvad.
A fahéjszirupot öntsük a kuglófon lévő lyukakba, a maradékot pedig a tetejére és az oldalára. Ízlés szerint porcukor is mehet a tetejére.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors